Stegnuti ili otpustiti kaiš

Objavljeno: 11.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poliitka

 Stegnuti kaiš ili otpustiti pantalone oko bolesnog stomaka srpske privrede? Kakvu strategiju izabrati za izlazak iz ekonomske kataklizme: maksimalističku štednju ili upumpavanje u razvoj? Kako sprečiti kolaps javnih finansija? Ili, kako da, jednostavno, potpuno ne puknemo – što bi rekao običan svet.

Dramatično upozorenje Fiskalnog saveta da Srbiji preti kriza javnog duga i njegov restriktivni predlog mera izazvao je veliku polemiku u stručnoj javnosti i zapravo pokazao da je izbor ekonomske strategije za izlazak iz krize postao ključni politički problem pregovora o novoj vladi. Dr Vladimir Vučković,član Fiskalnog saveta, i Goran Nikolić, iz Instituta za evropske studije, složili su se makar u jednoj stvari – da nastavljamo da trošimo, iako novca nema.

Fiskalni savet je sa svojim upozorenjem izašao tek posle izborne kampanje i drugog kruga predsedničkih izbora.

Nije tačno da nismo upozoravali na krizu javnog duga. Od prvog našeg izveštaja ukazivali smo na rizik da deficit bude veći od planiranog. Početkom godine objavili smo da je dug probio zakonsku granicu od 45 odsto BDP-a. Jedino što se nismo oglašavali u predizbornoj kampanji - rekao je Vučković.

Briga nas je, jer, ako to kažu oni koji treba da vode ekonomsku politiku, sami sebi vezuju ruke. Sada ipak imamo ozbiljniju raspravu nakon izbora. Sada je to glavna tema za sastavljanje vlade. Zamislite da smo ove predloge dali u predizbornoj kampanji. Dosta njih iz opozicije iskoristilo bi to da kaže – evo, država je dovedena do prosjačkog štapa. Druga polovina bi rekla – mi nećemo preduzimati ništa od ovih nepopularnih mera. - dodao je Vučković.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana