Italija - sledeća na listi gubitnika

Objavljeno: 14.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche welle

Posle Grčke, Irske, Portugalije i Španije koje su se našle pod kišobranom za spasavanje evra kako bi se na finansijskim tržištima snabdele kapitalom, sada se sve češće pominje i Italija. Da li je ona sledeća? 

 Uprkos recesiji, premijer Italije Mario Monti je optimista. On veruje da Italiji neće biti potrebna pomoć:

- Mislim da neće. Država je zadužena, to nije novo, ali ako već govorimo o zaduženosti, Italija sa druge strane ima malo privatnih dugova, za razliku od drugih zemalja. I preduzeća i porodice su manje zaduženi.

Italijanske banke su solidneu poređenju sa španskim, a kada je reč o budžetskoj disciplini, Monti smatra da je Italija na jednom od vodećih mesta u Evropi; kočnica za zaduživanje nalazi se u samom ustavu, a od iduće godine Italija će čak imati suficit u budžetu, smatra italijanski premijer. Njegova poruka glasi: „Italija je bolja od reputacije koju ima“.

Kako do privrednog rasta

- Potpuno razumem da Italiju, zbog njene prošlosti, shvataju kao veselu, nedisciplinovanu zemlju. Ali, momentalno je ona disciplinovanija od mnogih drugih evropskih zemalja. I nije posebno vesela. Ona preduzima prave korake, kako bi postala solidna zemlja
- rekao je Monti.

Zahvaljujući borbi protiv utajivača poreza, sakupljeno je 13 milijardi evra. Tome treba dodati reformu poreza za koju predsednik italijanske vlade tvrdi da služi za uzor celoj Evropi. Reforma tržišta rada nalazi se u završnoj fazi. Posle toga, Monti namerava da se zalaže za privredni rast: 

- Potrebna nam je politika privrednog rasta, ne kao protiv-model, već kao dopuna budžetskoj disciplini. Sada je bitno da se što pre postignu konkretni rezultati i donesu evropske odluke.

Apel Nemacima

Apel za politiku rasta u prvom redu je upućen na adresu oklevajućih Nemaca. I naravno, Monti želi zajedničke evropske državne zajmove, neku vrstu unije, u bilo kom obliku. Novi francuski predsednik Fransoa Oland je, kada je o tome reč, jak saveznik. Predsednik italijanske vlade ima malo razumevanja za strah Nemaca, Holanđana ili Austrijanaca da bi na kraju oni morali da otplaćuju tuđe dugove.

Minulih meseci se reputacija Nemačke u Italiji bitno pogoršala. Veruje se da je Nemačka kriva za stroge mere štednje. Prema rezultatima najnovijih istraživanja javnog mnjenja, 69 odsto Italijana smatraju da je strog kurs štednje Angele Merkel, pogrešan. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana