Prodaja EPS-a Srbiju (ne) spasava od bankrota

Objavljeno: 18.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ekonomska situacija u Srbiji, poznato je, nije dobra, a da bi se popravila potrebno je mnogo novca, što našoj zemlji svakako nedostaje. Iako su u opticaju priče i o tome da Srbiji preti dužnička kriza i da li će ona biti izbegnuta, izvesno je da se nešto mora preduzeti i da bi se povećala proizvodnja, podstaklo investiranje i pokrenula privreda. 
 
Veći deo onoga što je imalo vrednost u Srbiji već je prodato ili je prepušteno propadanju pa je malo toga ostalo što bi moglo zainteresovati potencijalne investitore koji bi bili spremni da ulažu u našoj zemlji.

Elektroprivreda Srbije je, svakako, značajan resurs, a da li bi prodaja tog preduzeća, koje prema nekim procenama vredi oko 12 milijardi evra, mogla s jedne strane pokrenuti investicioni ciklus i domaću posrnulu privredu, a sa druge rešiti pitanje budžetskog deficita - veliko je pitanje. Takođe, pitanje je i da li treba prodavati EPS, ili treba preduzeti korake koji bi ga ojačali i učinili, u budućnosti, vrednijim i time, konkurentnijim na tržištu.

Po rečima konusltanta za strana ulaganja Milana Kovačevića, EPS ne bi trebalo prodavati kao holding, već bi ga pre toga trebalo reorganizovati i formirati pojedinačna društva i tek tada odlučiti šta treba da se privatizuje.

– Neki procesi u tom pravcu su u EPS-u već započeti, ali još uvek nije u potpunosti preciziran koncept, a reforme unutar kompanije treba da obezbede poslovanje po pravilima tržišta jer je to način za privlačenje privatnog kapitala – kaže Kovačević.

– Poreski obveznici ne treba da brinu o investiranju u EPS, a reformama se otvora prostor za maksimalno korišćenje privatnog kapitala u energetici u celini, posebno kad se razvije tržište, jer to doprinosi opštoj društvenoj koristi.

Prodaja bilo koje imovine nije rešenje jer se tako samo jednokratno puni budžet, a ni do sada na taj način nismo rešavali goruće probleme jer su se milijarde evra, umesto u investicije, prelile u potrošnju, a apetiti za potrošnju neprestano su povećavani. Najveći problem je u tome što u Srbiji nema dovoljno produktivne privrede, a naročito ne one čiji se proizvodi mogu izvoziti.

Urednica internet-časopisa „Balkanmagazin” Jelica Putniković kaže da EPS ne treba prodavati, pogotovo dok srpska privreda ne stane na prave noge. Po njenim rečima, od ovog preduzeća zavise, osim građana, koji plaćaju najnižu cenu struje u Evropi, i industrija i mnoga preduzeća koja su u restrukturiranju, kao što je, recimo, RTB „Bor„ koji ima ogromna dugovanja EPS-u.

– Od EPS-a zavisi i domaća mašinogradnja, firme koje proizvode repromaterijal i izvođači su radova u proizvodnji uglja i struje – kaže Jelica Putniković.

– Sada, svakako, nije vreme za prodaju EPS-a i pitanje je da li bi bilo pravog kupca jer su mnoge energetske firme u svetu, zbog krize, ali i zatvaranja nuklearnih elektrana, u problemima. Kada bi Srbija prodaju EPS-a stavila na tender, teško je da bi se javili ozbiljni kupci jer se u vreme krize takvi poslovi teško završavaju i najverovatnije je da bi se javile spekulantske firme što ne bi bilo dobro za našu zemlju.

Ona ističe da bi, čak i kada bi se za EPS dobilo 12 milijardi evra, država i političari, zarad očuvanja vlasti, taj novac brzo potošili i Srbija bi ostala bez pokretača privrede, a građani bi, poput stanovnika nekih država u okruženju, bili suočeni s daleko višim cenama struje.

– Nova vlada Srbije treba menadžmentu EPS-a da obezbedi pogodan ambijent za rad i ingerencije pravih menadžera te da od njih zahteva planove poslovanja i razvoja da bi se na kraju određenog roka moglo videti da li su dobro vodili kompaniju. U Francuskoj je država vlasnik elektroprivrede i poslovanje je uspešno, a slično bi moglo biti i u Srbiji, pod uslovom da političari EPS ne koriste kao firmu preko koje kupuju socijalni mir i političke poene. Država mora napraviti milje u kojem će se stvarati nove vrednosti a ne praviti novi dugovi, i zato je važno sačiniti realan plan rada, smanjiti državnu administraciju, pokrenuti proizvodnju jer bez toga nema ni izlaska iz krize, a prodaja EPS-a nije dobara način da se namire dugovi – kaže Jelica Putniković.

Ne propada

Elektroprivreda Srbije, ističe Jelica Putniković, nije u krizi, remonti velikih kapaciteta su završeni, a u Srbiji ima dovoljno stručnjaka iz oblasti energetike, koji znaju kako praviti kapacitete, termo i hidroelektrane, vaditi ugalj, proizvoditi i prodavati struju, samo je potebno obezbediti uslove da se radi na najbolji način, domaćinski.

Ona ukazuje na to da EPS može biti uspeša firma, iako je u državnom vlasništu, a to potvrđuju i rezultati iz prošlosti. Po njenim rečima, u bivšoj Jugoslaviji, EPS je bio kompanija koja je strujom snabdevala sve bivše republike, sada samostalne države, ali i izvozila u inostranstvo i bila među najuspešnijim kompanijama u regionu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana