Šutanovčev stan kod Hrama vredeće pola miliona evra

Objavljeno: 21.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa od preko 3.700 kvadrata koji ministar Dragan Šutanovac gradi sa još 10 investitora na Vračaru, košta preko četiri miliona evra, kažu za “Blic” konsultanti za nekretnine. Po trenutnim tržišnim cenama, Šutanovac bi svojih 250 kvadrata luksuznog prostora sa garažom mogao da proda bar za 500.000 evra.

Najniža cena kvadrata stana na toj lokaciji trenutno je oko 2.000 evra. Međutim, sadašnjeg ministra odbrane i potpredsednika DS koji je u ovom poslu zajedno sa svojom suprugom Marijom investitor, izgradnja kvadrata će koštati minimum 40 odsto manje. On bi dakle po toj računici za svoje kvadrate u startu trebalo da obezbedi oko 300.000 evra za pravljenje projekta, izdavanje dozvola, građevinski materijal i plaćanje naknada gradu. 

- Okvirno je za izgradnju celog stambeno-poslovnog objekta od 3.764 kvadrata u Skerlićevoj 20 potrebno 4,1 miliona evra, odnosno minimum 1.100 evra po kvadratu - procenjuju stručnjaci za nekretnine za “Blic”.

Prema rešenju za gradnju koje je izdao Sekretarijat za urbanizam, plan je da se izgradi devet stanova i jedan lokal, pa bi svaka stambena jedinica trebalo da ima površinu od oko 250 kvadratnih metara, ali i po dva podzemna garažna mesta. U ABA konsaltu, firmi koja je izradila projekat još 2007. za stare investitore, kažu da je on ostao gotovo nepromenjen.

Inače, kako “Blic” saznaje, vrednost projekta za koji su investitori zatražili dozvolu za gradnju procenjena je na daleko nižu sumu od oko dva miliona evra. 

U Sekretarijatu za urbanizam kažu da se procene projektanata odavno ne uzimaju kao parametri za naplatu bilo kojih administrativnih troškova i dodaju da je ceo postupak oko izdavanja dozvole u skladu sa zakonom. 

- Novom investitoru je izdato novo odobrenje za izgradnju i s njim je potpisan ugovor u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda - kaže Milan Vuković, sekretar za urbanizam. 

Prema podacima Agencije za privredne registre, izvođač radova je firma “Hutegra” iz Leštana čiji je vlasnik Radisav Stojaković. Firma je osnovana u februaru prošle godine i nema nijednog zaposlenog. Pored ministra Šutanovca, ovo luksuzno zdanje finansiraju fudbaler Mančester junajteda Nemanja Vidić, Mia Zečević, ćerka Žarka Zečevića, sekretar FK Partizan, bivši potpredsednik FK Patrizan Gordan Petrić i njegov brat Dragan kao i Dragiša Vujošević i Zoran Janković. U ekipi investitora je i Nenad Đorđević, bivši fudbaler Partizana koji igra u Švedskoj. Time su razvejane špekulacije da ministar odbrane gradi zajedno sa istoimenim bivšim čelnikom JUL-a. Osim njih, investitor je i ofšor firma “Vilab farm” sa Kipra, aktivna u poslovima nabavke sanitetetskog i medicinskog materijala za crnogorske apoteke i Ministarstvo zdravlja. 

Rata za stan 2.000 evra 

Rata za kredit od 300.000 evra sa rokom otplate na 20 godina i kamatnom stopom od 5 odsto godišnje, mesečno bi koštala ministra Šutanovca 1.980 evra. To, međutim, daleko prevazilazi njegovu ministarsku platu od 895 evra. Njegova supruga Marija platežno je sposobnija jer kao direktor HR sektora u Hipo Alpe-Adrija banci ne zarađuje manje od 2.000 evra. Pritom, poseduje devojački stan od 50 kvadrata i porodični od 80. Upravo prodajom nepokretnosti njegove supruge, ćerke poznatog pevača Miroslava Ilića, ministar planira da obezbedi deo novca za investiciju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana