Indikativni kurs Evra na dan 25.09.20. :: 117.5946 rsd

'Za sreću je dovoljno 40.000 evra'

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Danas

Nemci su opsednuti Grcima, a stalnim istočno-zapadnim surevnjivostima destabilizovana nemačka stranka Levice u Aleksisu Ciprasu je našla svoju novu ikonu.

Cipras nam je, pre svega, ulio optimizam - rekla je u jednom od mnogih intervjua Katja Kiping, jedna od lidera nemačke Levice, četvrte po snazi partije u Bundestagu

Ona je, tako puna grčkog optimizma odmah, poput francuskog levičara Žan Lik Melanšona, predložila da se svi prihodi iznad 40.000 evra mesečno u Nemačkoj ubuduće oporezuju stopom od 100 odsto.

- Cipras podvlači da se Evropa mora snažnije pozabaviti socijalnim problemima. Baš na to se treba koncentrisati kako bi ugled Evrope kod naroda porastao. Socijalna dimenzija Evrope mora biti povećana. Ovo što sad preživljavamo sa paketima štednje i zahtevima koji se pred Grčku postavljaju baš je suprotno onome što se traži - kaže Kiping.

Francuski levičar Melanšon je, doduše, imao izbornog uspeha sa svojim predlogom da prihode iznad 360.000 evra oporezuje sa 100 posto, ali je na izborima pobedio Fransoa Oland sa umerenijim predlogom da se svi prihodi iznad milion evra godišnje oporezuju sa 75 odsto.

Pored Ciprasa, uzor joj je i Melanšon.

- Istraživači osećanja sreće jedinstveni su u mišljenju da rast prihoda iznad određenog nivoa više ne vodi rastu zadovoljstva. Ispod te granice, naprotiv - objašnjava svoj poreski predlog Kiping, čijim je izborom početkom juna nemačka Levica izbegla još jednu opasnost od raspada na istočno i zapadno krilo.

Ona kaže da "imamo i dobre primere za ugled. Melanšon je zahtevao porez od 100 odsto za sve prihode iznad 360.000 evra godišnje. I bio je s tim predlogom veoma uspešan. Ja kažem: od 40.000 evra mesečno naviše nema više životnog uživanja".

Ukoliko prihodi rastu iznad te granice, koriste se za obezbeđivanje uticaja na donošenje političkih odluka podmićivanjem ili na štetočinske finansijske špekulacije, kaže Kiping i podvlači da nijednom čoveku ne treba više od četrdesetostruke minimalne plate.

Njen predlog je odmah izazvao oštro protivljenje pre svega Nemačke trgovinsko-industrijske komore, koja ga je ocenila kao protivustavan pokušaj da se ljudi razvlaste od svoje ustavom garantovane imovine i rasplamsa zavist.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana