Wall Street Journal: Moody's je učinio ono što je Obama trebao pre dve godine

Objavljeno: 25.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Bonitetna agencija Moody's je snižavanjem kreditnog rejtinga bankarskim divovima, napravila ono što je trebao da napravi predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i demokrati u Kongresu još pre dve godine, piše Wall Street Journal.

List ocenjuje da je Moody's svojom odlukom pomogao poreznim obveznicima u Americi, dok je Obamina administracija samo pričala da je ojačala bankarski sastav.

- Pre dve godine su govorili da je bankarski sastav ojačan i da su ukinute privilegije finansijskim divovima, a danas vidimo da Dodd-Frank zakon iz 2010. godine nije ispunio ništa od obećanog - piše njujorški dnevnik.

Prema oceni lista, u poslednje dve godine banke su samo slabile, troškovi su rasli i smanjivale su se mogućnosti za oporavak. WSJ ističe da kada banka može da poveća svoj kapital, unapredi likvidnost, a i dalje joj se smanjuje krediti rejting, to znači nezdrav finansijski sastav i ekonomija koja nije u usponu.

- New York Times smatra da odlukom Moodysa nastupa gorak period za Wall Street. Na duže staze to znači teže uslove za poslovanje banaka - kaže profesor ekonomije sa Columbia business school Andrew Ang.

Rejting jedne od najvećih banaka u Americi, Bank of America i Citigroupa, snižen je na Baa2 rejting, što je samo dva nivoa iznad "smeće rejtinga".

Kao jedan od prvih pokazatelja sniženja rejtinga, dogodiće se to da kompanije sa Wall Streeta neće moći više jeftino da finansiraju svoje operacije i da će morati da podižu kratkoročne kredite.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana