Od oktobra Srbija bez para da vraća dugove

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Ako se odmah ne preduzmu oštre mere štednje, već u oktobru će se javiti prvi znaci nemogućnosti vraćanja spoljnih dugova, a naredna godina će bez tih mera biti definitivno vrlo problematična, ocena je Lua Brefora, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Loše je, kaže on, što zajmovi koji se uzimaju služe za tekuću potrošnju i „mora se naći način da se uradi više sa manje para, neophodno je bolje poslovanje ukupno uz posebnu pomoć privatnom sektoru“.

Srbija će ove godine morati da vrati milijardu evra stranim kreditorima, što je 60 odsto više nego prethodne, a upola manje nego 2013, kada će nam stići račun od čak jedne i po milijarde evra. Ukupan državni dug je blizu deset milijardi evra: oko osam je direktno zajmila država, a garancije koje je dala za javna preduzeća su 1,7 milijardi evra.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, smatra da je uslov održivosti javnog duga da realne kamatne stope budu niže, ili barem jednake stopi privrednog rasta, što nije slučaj.

- Srbija se tokom godina zadužuje po sve višim kamatnim stopama, dok privredni rast stagnira ili čak opada. Trenutne realne kamate po kojima se Srbija zadužuje su oko osam odsto i više od potencijalne stope privrednog rasta koji će ove godine biti nula ili u najboljem slučaju 0,5 odsto. Imamo neodrživu dinamiku i uvod u krizu javnog duga ukoliko se ne srede javne finansije - kaže on.

Činjenica je da su naše javne finansije prenapregnute, da Srbija nema sopstvenih sredstava jer ne možemo da izvezemo i zaradimo koliko nam kao državi treba, pa se zajmi da bi se vraćali ranije kredite i kamate. Trenutno devizne rezerve pokrivaju približno oko 46 odsto ukupnog inostranog duga.

- Srbija u ovom trenutku nije neposredno izložena riziku zapadanja u dužničku krizu, što ne znači da se ta situacija ne može bitno promeniti u vrlo bliskoj budućnosti. Neodgovorno bi bilo nastaviti dalje sa negativnim tendencijama i zatvarati oči pred realnošću i stvari se ne mogu dalje odvijati na isti način. Veoma je važno da se nova vlada što pre formira i počne obuzdavanje prevelikih javnih rashoda koje ni privreda, ni građani više ne mogu finansirati - stav je dr Nebojše Savića, profesora na FEFA.

Vlada svesna krize

Za sada tempo kojim država nastavlja da se zadužuje ne jenjava. Ministarstvo finansija se u svom saopštenju slaže da je situacija sa ekonomijom u zemlji ozbiljna i uslovljena krizom u EU, ali i odbacuje mogućnost krize duga “pošto je poznato da Srbija spada među niže zadužene zemlje Evrope kojoj je u toku krize povećan i potvrđen kreditni rejting”.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana