Otac državnog sekretara krio haos u Agrobanci

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica,Blic

Interes države u Agrobanci proteklih godina, između ostalih zastupali su i Zvonimir Nikezić, otac Dušana Niklezića, državnog sekretara u Ministarstvu finansja, i Goran Mrdaković, kadar Demokratske stranke, saznaje "Blic".

Međutim, u MInistarstvu finansija kažu kako im se u proteklih godinu dana nijedan predstavnik države u UO nije požalio da postoji problem u Agrobanci, što je bila njihova obaveza, i time sugerisao na krah koji će ova banka doživeti.

U godišnjem izveštaju o poslovanju Agrobanke za 2010. godinu , koji je objavljen na sajtu Beogradske berze, na spisku članova UO banke nalazi se i ime Zvonimira Nikezića, koji je u javnosti poznat kao vlasnik konsultantske firme CES Mekon za koju je radio premijer Srbije Mirko Cvetković do 1998. godine. Njegov sin Dušan Nikezić je sa mesta državnog sekretara obavljao funkciju ministra finansija, a poslednjih nedelja bio je kao jedan od najozbiljnij kandidata za to mesto u narednoj vladi.

Dušan Nikezić je bio pomoćnik sadašnjeg premijera Cvetkovića, dok je obavljao funkciju direktora Agencije za privatizaciju.

Nikezić je bio i pravni zastupnik Vlade Divca u sporu koji je vodio protiv Vojina Đorđevića prilikom prodaje kompanije "Voda Voda".

Drugi predstavnik države koji je bio član UO zaključno sa 29. decembrom 2011. kada je banci oduzeta dozvola za rad, bio Goran Mrdaković, bivši član Opštinskog veća Prokuplja, inače član Demokratske stranke, koji se trenutno nalazi na čelu Fonda za zdravstveno u Prokuplju. Državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević rekao je za "Blic" da mu se od dolaska na ovu poziciju prošlog juna nijedan predstavnik države u UO banke nije obratio i rekao da postoji problem, niti da je bilo koji predstavnik države dolazio na adresu Ministarstva finansija.

-Ljudi koji su postavljeni i koji primaju par stotina raznih nadoknada verovatno nisu radili svoj posao kako treba čim smo došli u ovakvu situaciju. Ali to će neki drugi organi da utvrde jer postoje zapisi sa sednica upravnog odbora. Biće utvrđeno i da li je Upravni odbor odlučivao uopšte o tim spornim kreditima - rekao je Radosavljević.

On dodaje i da postoji mogućnost da država pokrene proces protiv uprave Agrobanke zajedno sa stranim akcionarima.

- Jedino gde mi kao država ne možemo da se umešamo jeste da vodimo postupak protiv Narodne banke Srbije ukoliko do njega dođe. Nadamo se da će tokom leta ona nešto pokazati, jer Srbiji kako vidimo preti arbitaža koju će pred međunarodnim institucijama pokrenuti predstavnici stranih akcionara iz EU čiji je udeo u Agrobanci bio preko 20 odsto -  dodao je Radosavljević.  

Od kraja prošle godine, kada je Agrobanci oduzeta dozvola za rad, gotovo svi nadležni, počevši od NBS koja je vršila nadzor na bankom, zatim revizorske kuće KPMG i Vlade čiji je udeo u banci bio 20 odsto peru ruke od odgovornosti pod izgovorom da nisu znali za to da je uprava banke odobrila kredite firmama koje su već tada bile na rubu propasti, kao ni da su fingirani finansijski izveštaji banke.

CES Mekon i u Privrednoj banci

Pored Zvonimira Nikezića, i drugi članovi CES Mekona nalazi se u upravnim odborima banaka u kojima država ima vlasnički udeo. U Upravnom odboru Privredne banke Beograd nalazi se Tatjana Ralević, takođe zaposlena u ovoj konsultantskoj kući. U protekloj godini Privredna banka Beograd zabeležila je gubitak od 792,6 miliona dinara, što je pet puta više nego u 2010. godini. 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana