Britanija: Pljušte otkazi, "bankar" uvreda

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Britanski političari oštro su kritikovali bankarski sistem zemlje nakon što je banka Barclays kažnjena zbog manipulisanja podacima. 

Političari u Britaniji su ojađeni činjenicom da je nekad ugledni sektor tokom proteklih nekoliko godina postao sinonim za - uvredu.

- Reč bankar je od komplimenta dospela do nivoa velike uvrede - izjavio je laburistički čelnik Ed Miliband.

Britanija tako više neće tolerisati ništa manje od pune, nezavisne istrage koja će ispitati svaki deo te industrije, kako bi se konačno sprala ljaga sa nekad uglednog zanimanja.

Američke i britanske agencije Barclaysu su naime odredile kaznu od 453 miliona dolara zbog korištenja lažnih podataka u svrhu prikazivanja bolje finansijske situacije, što je samo potpirilo gnev javnosti na tu industriju. 

Istovremeno su iz te banke najavili ostavku direktora Markusa Agiusa nakon skandala sa manipulisanjem kamatom za međubankovne pozajmice LIBOR-om.

Iz Barclaysa poručuju da će Agius ostati na svom položaju dok se ne osigura uredni prenos funkcije. On je, inače, trenutno i predsednik i britanskog udruženja bankara BBA, koja je odgovorna za sastavljanje LIBOR-a.

Banka je uz korenitu i razgranatu reviziju svojih poslova obećala i javni izveštaj nalaza revizije i novi obavezni kodeks ponašanja za sve zaposlene, kao i "pravilo nulte tolerancije" prema svemu što šteti ugledu banke.

Takođe, britanska banka Royal Bank of Scotland otpustila je četiri trgovca zbog navodne upletenosti u skandal s nameštanjem kamate. Trgovci su otpušteni krajem prošle godine, ali je to objavljeno tek nakon što je skandal izašao u javnost.

RBS spada u grupu banaka protiv kojih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su dostavljale netačne podatke o ceni svog zaduživanja na londonskom tržištu i time manipulisale kamatom.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana