Nema para za subvencionisane stambene kredite

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Program za subvencionisanje stambenih kredita je privremeno obustavljen jer su potrošena sva predviđena sredstva - 1,7 milijardi dinara u ovoj godini.

Od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencionisane kredite odobreno je 1.061, a realizovano 373 kredita, navedeno je u junskom izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita o sprovođenju Uredbe o merama podrške građvinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012.

Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje je polovinom ovog meseca saopštilo da je program obustavljen na neko vreme zbog velikog interesovanja građana, jer su potrebna dodatna sredstva. 

Građani Srbije koji planiraju kupovinu stana putem subvencionisanog stambenog kredita se nadaju da će rebalansom budžeta, kao što je ranije bilo i najavljeno, biti obezbeđena dodatna sredstva za subvencije.

Pojedini mediji su preneli da je isplata subvencionisanih stambenih kredita građanima koji su već ušli u proceduru, takođe, gotovo obustavljena, kao i da bankari tvrde da ti zajmovi iako su odobreni ne mogu da se isplate, jer sredstava u budžetu.

To je izazvalo, kako je navedeno, da mnogi građani već treći mesec čekaju na isplatu kredita i useljenje u novi stan, ali da im zbog kašnjenja preti gubitak novca koji su dali za kaparu.

Prema podacima Kreditnog biroa, tokom maja je uzeto subvencionisanih i komercijalnih stambenih kredita u vrednosti oko šest milijardi dinara, a podaci Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita pokazuju da je tokom marta isplaćeno 56 i u aprilu 105 stambenih zajmova.

Procedura za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita traje nešto duže nego prilikom odobravanja komercijalnih zajmova, jer je potrebno više dokumenata i provera.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana