Koliku dnevnicu zaslužujete za službeni put?

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ukoliko zbog posla često putujete na službena putovanja, seminare, kongrese, obilazite gradilišta ili idete na sastanke sa poslovnim partnerima - sigurno vas interesuje kako se obračunavaju dnevnice i koliko novca zapravo zaslužujete za vaša putovanja.

Evo kako je to uređeno u Hrvatskoj.

Pravo na isplatu troškova službenog putovanja imaju zaposleni i osobe koje se nalaze na obaveznom praktičnom radu ili dobrovoljnoj praksi pod uslovom da su završili školovanje.

Ta prava u Hrvatskoj, uglavnom određuje poslodavac Ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili internim aktom poduzeća. Sve isplate osobama koje kod poslodavca nisu zaposlene tretiraju se kao isplate drugog dohotka te podležu plaćanju doprinosa i poreza.

Dnevnica za službena putovanja unutar Hrvatske (odredište putovanja mora biti udaljeno 30 kilometara od mesta prebivališta ili mesta rada) neoporeziva je do iznosa od 22 evra, a broj dnevnica koje se isplaćuju ovisi o vremenu provedenom na službenom putu.

Ukoliko ste na putovanju više od 8, a manje od 12 sati isplaćuje se pola dnevnice, a nakon 12-og sata provedenog na putovanju isplaćuje se puna dnevnica.

U slučaju višednevnog putovanja u obračun dnevnica uzima se ukupan broj sati provedenih na službenom putovanju i deli se sa 24.

Primer: Na službenom putu bili ste ukupno 85 sati. 85:24 = 3 dnevnice + 13 sati (cela dnevnica). Dakle, za 85 sati provedenih na službenom putu biće će vam isplaćene 4 dnevnice.

Ukoliko se putuje izvan Hrvatske, dnevnica se obračunava i isplaćuje prema propisima države u koju se putuje.

Svi ostali troškovi na službenom putovanju priznaju se u visini stvarnih izdataka što znači da moraju biti potkrepljeni verodostojnim dokumentima.

Pod ostalim troškovima podrazumevamo troškove prevoza i troškove goriva ukoliko se putuje službenim automobilom, troškove noćenja na terenu, naknade za autoputeve, trajekte, parkiranje, tunele, mostove.

Ukoliko je na službenom putovanju u inostranstvu osigurana besplatna hrana dnevnica se smanjuje za 80%, tj. isplaćuje se samo 20% pune dnevnice.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana