NBS: Javni dug premašio granicu krize

Objavljeno: 03.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Narodna banka Srbije upozorava da je javni dug premašio, ne samo granicu definisanu Zakonom, već i granicu iznad koje je kriza javnog duga moguća i da je neophodno snažno fiskalno prilagođavanje.

NBS je saopštila da je 29. juna predala Skupštini Republike Srbije svoj redovni godišnji izveštaj o poslovanju i rezultatima rada iz kojeg će novi poslanici imati priliku da se upoznaju sa najvažnijim ekonomskim i finansijskim pokazateljima za 2011. godinu.

Bez obzira na pad inflacije i pojedine pozitivne pokazatelje iz prethodne godine, centralna banka je skrenula pažnju Narodnoj skupštini da su rast javnog duga, potencijalna kriza u evrozoni, stagnacija i nelikvidnost privrede, boljke koje i dalje prate našu ekonomiju i ugrožavaju finansijsku stabilnost i privredni rast Srbije.

NBS je upozorila i na rizik krize u evrozoni koja bi imao uticaja na Srbiju s obzirom na veoma značajan udeo (73,8 odsto) stranih banaka u aktivi bankarskog sektora naše zemlje, kao i na obimnu trgovnisku saradnju sa pojedinim zemljama EU.

Isto tako, skrenuta je pažnja na zabrinjavajući porast problematičnih kredita koji su u martu činili 20,4 odsto od ukupnog broja odobrenih kredita.

- Svi ovi podaci ukazuju na neophodnost da se što pre formira nova Vlada koja će biti u stanju da obuzda javnu potrošnju, a sa druge strane da obezbedi uslove za oporavak privrede - navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka, ipak, navodi da su u prethodnoj godini zabeležena i neka pozitivna kretanja. Pre svega, inflacija je krajem 2011. godine bila sedam odsto, što je za 3,3 procenta manje u odnosu na inflaciju u decembru 2010. godine. Ovaj pozitivan trend se nastavio i u 2012. godini što pokazuje rekordno niska stopa od 2,7 odsto u aprilu.

Paralelno sa padom inflancije, NBS je u toku 2011. godine smanjivala i referentnu kamatnu stopu da bi na kraju godine ona iznosila 9,75 odsto, odnosno 1,75 procenata manje nego u decembru 2010. godine.

Uz navedene rezultate, NBS navodi da su relativna stabilnost kursa dinara koji je u 2011. godini ojačao u odnosu na evro za 0,8 procenata i porast štednje stanovništva za 6,6 odsto doprineli daljoj izgradnji poverenja međunarodnih investitora prema Srbiji.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana