Ostaju bez stanova zbog prazne državne kase

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Od ukupno 1,7 milijardi dinara, koliko je budžetom planirano za subvencionisane stambene kredite, Uprava za trezor još nije isplatila naloge za čak milijardu dinara, saznaju Novosti.

Iako je novac za pomoć građanima u kupovini kvadrata rezervisan, u državnoj kasi ga, očito, nema. Kupci stanova, koji su završili kompletnu proceduru, zbog kašnjenja Trezora u isplatama, mogu da ostanu i bez kapare i bez ključeva.

Prema proceduri, na zahtev Nacionalne korporacije Ministarstvo za prostorno planiranje upućuje nalog Trezoru za uplatu. Svoj deo posla obavile su i Korporacija i Ministarstvo i do sada je odobreno više od 1.100 subvencionisanih stambenih kredita.

Takođe, onog trenutka kada je rezervisan kompletan planirani iznos od 1,7 milijardi dinara Korporacija je reagovala i uputila instrukciju bankama da obustave prijem novih zahteva. Za one građane, koji su dobili zeleno svetlo Korporacije državna pomoć biće uplaćena, a kada to zavisi od Trezora.

- Ako novac ne bude uplaćen ove nedelje, naći ću se sa porodicom na ulici - kaže jedan od onih koji su ušli u „avanturu“ kupovine stana, uz pomoć države.

- Gazda je već izdao nekretninu gde sam živela kao podstanar. Investitor neće da me pusti u stan, koji sam kupila i za koji sam dala kaparu, dok mu kompletan iznos ne bude uplaćen na račun. Ovo je tri meseca pakla. Nekoliko puta je predmet išao u Nacionalnu korporaciju, novac za moj kredit je rezervisan. Prvo odobrenje Korporacije dobila sam još u maju.

- Potpisala sam konačan ugovor sa investitorom, upisala hipoteku na stan. A onda je banka kasnila sa zahtevom za isplatu prema Korporaciji, pogrešila moje ime i tako sam izgubila više od nedelju dana. Kada je sve ispravljeno, sada država, kažu u banci, ne uplaćuje novac. A ja sam dala kaparu, vezala se ugovorom i za rok kada ću platiti ostatak. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana