Oprez pri trgovanju valutnim derivatima

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Komisija za hartije od vrednosti (HOV) je upozorila građane da budu obazrivi kada ih predstavnici pojedinih kompanija zovu telefonom i nude mogućnost da trguju valutnim derivatima ili kupuju akcije u inostranstvu.

Komisija tvrdi da te firme nemaju dozvolu za takve aktivnosti, dok predstavnici kompanija navode da je njihovo poslovanje po zakonu i da nije reč o bilo kakvoj "prevari".

Berzanski stručnjaci ukazuju da do ovakvih slučajeva dolazi upravo zbog toga što je naše berzansko tržište nerazvijeno, ali i da ih poslovanje ovih kompanija u velikoj meri ne ugrožava jer je njihov rad već dovoljno urušen time što nema kvalitetnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu.

Oni naglašavaju i da je finansijsko tržište valutnim derivatima, jedno od najvećih svetskih tržišta, na kome može dobro da se zaradi, da su tu svakodnevno veliki prometi, ali da je sa druge strane baš zbog tako velikih oscilacija to i veliki rizik pa je potrebna dodatna obazrivost građana i neko predznanje o takvoj vrsti trgovanja.

Zbog pojave ovakvih kompanija na našem tržištu reagovala je i Narodna banka Srbije izdavanjem saopštenja da je trgovina valuta dozvoljena u okviru bankarskog sistema i sistema menjačnica a da nije moguća preko tih trgovačkih platformi.

Centralna banka je navela da je neophodno da organizator tržišta u inostranstvu, berza ili investiciono društvo, poseduje dozvolu za rad koju je izdao nadležni organ u skladu s propisima države u kojoj posluje.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana