Slovenija 'upumpala' novac u NLB banku

Objavljeno: 04.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Slovenija je sa 61 milionom evra dokapitalizovala svoju najveću banku - Novu Ljubljansku banku (NLB), čime se udeo države povećao na oko 64 odsto.

Učešće belgijskog KBC u NLB je posle jučerašnjeg ulaganja paradržavnih fondova Slovenačkog odštetnog fonda (Sod) i Kapitalnog društva (Kad) opalo sa 25 odsto na oko 22 procenta, prenose slovenački mediji.

Prema informacijama dnevnika Delo, Vlada Slovenije već duže vreme pregovra sa paradržavnim fondovima o toj dokapitalizaciji.

Analitičari procenjuju da Sloveniji treba tri do 3,5 milijarde evra za dokapitalizaciju banaka koje su previše izložene rizičnim projektima, odnosno imaju previše takozvanih "loših kredita".

Evropska komisija (EK) je juče objavila da ne očekuje molbu Slovenije za finansijsku pomoć, o čemu su u poslednje vreme pisali veliki evropski dnevnici. Štampa u EU navodi da bi Slovenija mogla biti šesta zemlja zone evra kojoj bi mogla zatrebati pomoć.

Komisija je u skladu sa pravilima Evropske unije (EU) o državnoj pomoći privremeno - na šest meseci, odobrila dokapitalizaciju NLB Grupe u visini od 382,9 miliona evra za očuvanje njene finansijske stabilnosti.

Poznavaoci prilika u Sloveniji upozoravaju da ni najnovija državna intervencija neće pomoći NLB banci, niti će to moći da učini manjinski vlasnik KBC, već da će joj biti potrebna dodatna sredstva. Dokapitalizacija je potrebna i Abanci i Novoj kreditnoj banci Maribor.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana