Kipar na dve stolice - i Rusija i EU

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Kipar smatra da "nema ništa lošeg" u tome da istovremeno uzme dva kredita za spas svojih banaka, jedan od Rusije, a drugi, verovatno po strožim uslovima, od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kaže kiparski predsednik Dimetris Hristofijas.

- Da, pitali smo Rusiju i EU za pomoć istovremeno - rekao je predsednik Kipra, koji je ove nedelje preuzeo prestižno predsedavanje EU, baš u vreme kada je malom mediteranskom ostrvu potreban finansijski spas.

- Ne razumem zašto je pogrešno da to uradi država koja ima tradicionalno dobre veze sa trećom državom koja nije članica EU. Današnja Rusija nije nekadašnji Sovjetski savez - poručio je Hristofijas, dodajući da Kipar i dalje čeka odgovor Moskve ali da očekuje da će biti pozitivan.

Predsednik je ponovio da će zajam Moskve verovatno doći uz značajno povoljnije uslove u odnosu na kredite koje pružaju EU i MMF, a koji su praćeni zahtevima u vezi ekonomskih reformi.

Kipar nije precizirao koliko novca mu je potrebno za dokapitalizaciju banaka izloženih krizi u susednoj Grčkoj. Lokalni mediji spekulišu da je ta cifra blizu deset milijardi evra.

Popularna "trojka", koju čine insprektori Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a stigla je u utorak na Kipar, u cilju provere potreba Nikozije.

Nakon što je Španija prošlog meseca zatražila pomoć za svoje posrnule banke, Kipar je 25. juna postao peta članica evrozone koja je zatražila kredit za spas.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana