Strepe bankari širom sveta

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Skandal zbog manipulacija kamatnim stopama prve skalpove je skinuo u britanskoj banci Barkliz, a svetski mediji javljaju da će se potresi osetiti širom sveta.

Britanske vlasti su ranije objavile da je Agencija za istragu ozbiljnih prevara pokrenula istragu u Barklizu, što bi moglo da dovede i do zatvorskih kazni, a banka je već morala da plati 450 miliona dolara penala lažiranih izveštaja o troškovima pozajmljivanja banke za period između 2005. i 2009. godine.

Bivši izvršni direktor Robert Dajmond je posle podnošenja ostavke u svom prvom iskazu u Londonu o celom slučaju podgrejao spekulacije da Barkliz nije bio usamljen u ovim radnjama, a Blumberg javlja da su pod lupom i Bank of Amerika, Sitigrup i UBS. Agencije dodaju da bankari širom sveta strepe od inspekcija zbog širenja "skandala Barkliz".

- Ne verujem da je samo Barkliz to radio - kaže Kamal Mustafa, bivši rukovodilac Sitigrupa i izvršni direktor Inviktus grupe. Sa njim se slaže i Piter Čir, osnivač "TF Market advajzors".

- Verujem da se se slične aktivnosti mogu otkriti i u drugim bankama. Zato u ovom periodu ne preporučujem kupovinu akcija bilo koje svetske banke. Jasno je da su svi pritiskani da u najkraćem roku zgrnu što više para - kaže Čir.

U svakom slučaju, kada se brojne istrage završe, a priča se da je bar deset svetskih banaka trenutno pod lupom, biće i zatvroskih kazni.

- Ovakve manipulacije znače da će ljudi koji su se time bavili završiti iza rešetaka - kaže Majkl Grinberger, profesor prava na Univerzitetu Merilend. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana