Dragi: Evro je tu da ostane

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS, Tanjug

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi obećao je da će učiniti sve što je potrebno za spasavanje posrnule zajedničke valute, navodeći da je "evro tu da ostane" i smanjujući značaj trenutnih tržišnih turbulencija.

- Evro je tu da ostane i evrozona će preduzeti neophodne korake da to osigura - naglasio je Dragi obrativši se Evropskom parlamentu u Briselu.

- Zašto onda imamo tenzije u brojnim tržišnim segmentima? Dozvolite da prvo naglasim da je mnogo toga urađeno na nivou država i evropskom nivou u smislu ekonomskih reformi i propisa. Međutim, potrebna je potpuna primena - objasnio je šef ECB.

Dragi je pozvao evrozonu da "napravi korak ka podeli suvereniteta u fiskalnoj, finansijskoj i ekonomskoj oblasti".

Nakon što je ECB u četvrtak snizila osnovnu kamatnu stopu na istorijski minimum od 0,75 odsto, Dragi je insistirao da trenutni tržišni uslovi nisu tako loši kao što je to bio slučaj pre šest meseci.

- Više puta sam ponovio da, ako uporedite današnji svet s onim od pre šest meseci... kada smo bili blizu velikog kreditnog sloma... svet je sada potpuno drugačiji - rekao je Dragi, dodajući da očekuje da će se evrozona "postepeno oporavljati, iako usporenim tempom".

Šef ECB je, optimističnim tonom, pohvalio zemlje teško pogođene krizom, pogotovo Irsku i Portugaliju, zbog napretka u sprovođenju reformi.

Dragi je, međutim, naglasio da će, da bi evrozona fukcionisala, pojedinačne zemlje morati da predaju više odgovornosti nadnacionalnom nivou.

- Deljenje suvereniteta je ključno... nema drugog načina - zaključio je Dragi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana