Da li je Srbija 'pukla' ko Grčka?

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, S media

- Srbija je na ivici bankrota!

Ovim rečima Mlađan Dinkić je uozbiljio situaciju oko formiranja nove Vlade Srbije.

- Dobili smo vruć krompir - konstatovao je Dinkić i saopštio da je Srbiji hitno potrebna injekcija od oko tri milijarde dolara samo da pokrije deficit u budžetu i deo spoljnog duga.

Ovu izjavu ekonomista Miroslav Zdravković ocenjuje kao - netačnu.

- Mlađan Dinkić plasira međunarodni spin o neminovnom bankrotu, a pozadina toga je aranžman sa MMF-om – objašnjava Zdravković.

Kako Zdravković piše na sajtu makroekonomija.org, priča o bankrotu usledila je posle prvog spinovanja o slabljenju dinara, koje je navodno uzrokovano time što nije formirana nova Vlada Srbije.

- Sada je aktiviran međunarodni spin o neminovnom bankrotu Srbije, jer joj nedostaje tri ili četiri milijarde evra. Tako bi od MMF-a moglo da uskoči dve milijarde i još od međunarodnih finansijskih institucija jedna ili dve – navodi Zdravković.

Spin ili ne, tek javne finansije Srbije, činjenica je, ne stoje dobro. Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je dug Srbije, kada se sagleda poverenje investitora, ogroman.

- Investitori nas percipiraju kao ultra-rizičnu zemlju. Dinkić je, ipak, toj situaciji dao jednu dozu drame. Ipak, nije to daleko od istine, jednostavno neće biti para; realno je da budu zamrznute plate i penzije, neće biti državnih davanja, odnosno subvencija - navodi on.

Stevanović prognozira da neće biti nikakve katastrofe.

- Ne sprema nam se ’Armagedon’, al’ nam se sprema stezanje kaiša! 
 
On ocenjuje da ćemo kako god nazvali tu situaciju - bankrot ili nekako drugačije – mi kao država imati velike probleme.

- Biće svakako problem da finansiramo sadašnji stil potrošnje. Tehnički, države ne mogu da bankrotiraju. Država i kada ne može da plati svoj dug, ne možete joj ništa posebno. Najlakše je zakinuti onima koji se najmanje mogu buniti. Kod nas je praksa takva da se zakine na investicijama zarad tekuće potrošnje. Posle dugogodišnje prakse, kada smo trošili više nego što stvaramo, doći ćemo u priliku da istrpimo suprotan efekat – zaključuje Stevanović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana