Grci sad vraćaju svoje milijarde u banke

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Grci su počeli da u domaće banke vraćaju sredstva koja su podigli tokom političke neizvesnosti u prethodna dva meseca, saopštila je centralna banka u Atini, pozivajući novu grčku vladu da se posveti vraćanju poverenja u bankarski sektor.

Zabrinuti oko političke krize, zbog koje su u periodu od šest nedelja održane dve runde nacionalnih izbora i koja je zapretila članstvu Grčke u evrozoni, Grci su povukli milijarde evra iz banaka.

Depoziti u grčkim bankama smanjeni su u maju za 8,6 milijardi evra na 157,4 milijarde u odnosu na aprilskih 166 milijardi.

Tome je doprinela politička kriza uz nemogućnost formiranja vlade posle prevremenih poslaničkih izbora početkom maja koji su morali biti ponavljeni poloinom juna.

- Banke su gubile depozite zbog neizvesnosti, ali, srećom, nakon izbora beležimo vraćanje sredstava, prilično zadovoljavajućim tempom i nadam se da ćemo u narednim mesecima... uspeti da privučemo i ostatak depozita - izjavio je guverner Banke Grčke Jorgos Provopulos.

Novu grčku vladu čeka težak zadatak da program smanjenja javnog duga vrati na kolosek, nakon dugog odlaganja ekonomskih reformi. Atina je obećala da će preduzeti niz mera štednje u zamenu za milijarde evra iz kredita za spas, koje su joj pružili partneri iz evrozone i Međunarodni monetarni fond, ali trpi kritike zbog neispunjavanja obećanja.

Očekuje se da Vlada do kraja jula sprovede privatizaciju i druge mere koje bi trebalo da donesu tri milijarde evra uštede.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana