Rahoj: Budućnost Španije je u pitanju

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Premijer Španije Marijano Rahoj je objavio paket strogih mera štednje, vredan 65 milijardi evra koji uključuje povećanje poreza i kresanje budžetskih izdataka, što može da ima za posledicu produbljivanje recesije u zemlji.

Rahoj je kazao da je budućnost Španije dovedena u pitanje jer je zemlja suočena s recesijom, ogromnim deficitom i zabrinutošću investitora za njen suvereni dug.

U okviru četvrtog paketa strogih mera štednje za sedam meseci, porez na dodatu vrednost (PDV) biće povećan na 21 odsto, sa 18 odsto, dok će poreske olakšice za kupovinu kuća biti ukinute, nadoknade za nezaposlene smanjene, lokalne vlade biti konsolidovane i ukinuti bonusi za neke zaposlene u javnom sektoru.

- Znam da mere koje sam objavio nisu prijatne. One nisu prijatne, ali su od ključnog značaja. Nalazimo se u izuzetno ozbiljnoj situaciji - rekao je Rahoj.

- Rekao sam da ću smanjiti poreze, a ja ih podižem. Okolnosti su se izmenile i moram da im se prilagodim - ukazao je Rahoj koji se protivio povećanju PDV-a kada ga je prethodna vlada podigla.

Inače, Španija je ove sedmice dobila dodatnih godinu dana da svede budžetski deficit unutar limita u Evropskoj uniji od tri odsto, pošto su ministri finansija evrozone ublažili cilj za španski deficit u 2012. na 6,3 odsto BDP, sa 5,3 odsto.

Uprkos tom novom cilju, Madrid mora ove godine da skreše budžetski deficit za 2,6 odsto BDP zbog slabljenja domaće ekonomije. Prema vladinoj prognozi, španska ekonomija će u 2012. oslabiti 1,7 odsto, uz procenu da se recesija u drugom kvartalu verovatno produbila. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana