Kalanović: Treba nam barem tri mlrd. dolara

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Kurir, Tanjug

Potpredsednica Vlade i član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Verica Kalanović kaže da je sačinjen plan da se konsoliduju finansije, pomogne privredi i poboljša standard građana.

Kalanović je istakla da je stanje u zemlji teško, da 400.000 penzionera prima manje od 15.000 dinara mesečno, da ima mnogo nezaposlenih i da bi vlada trebalo da počne da rešava te probleme.

Budžetski deficit, koji iznosi više od sedam odsto, kratkoročno se neće moći rešiti bez dodatnog zaduživanja, ali se dugoročno mora napraviti održiv sistem, rekla je Kalanović, gostujući na TV Pink.

- Do kraja godine nam je potrebno tri milijarde evra da bi država izvršavala svoje obaveze onako kako je neophodno kroz redovnost plata, penzija i socijalnih davanja - rekla je Kalanović.

Zato je potrebno da se kratkoročno država naknadno zaduži, a 2013. mora da bude godina u kojoj će se uraditi mnoge mere i programi, najavila je Kalanović.

Prema njenim rečima, cilj tih mera i programa je da se postojeće stanje ublaži i privreda konačno počne da puni budžet i da od tog novca država počne sama sebe da izdržava. Prema njenim rečima, poboljšanje u oblasti privrede moglo bi se ostvariti njenim rasterećivanjem.

To rasterećivanje bi se ostvarilo kroz smanjenje parafiskalnih opterećenja, povećanje likvidnosti malih preduzeća, olakšanje rada malog i srednjeg sektora, stvaranje boljeg privrednog ambijenta, veće ulaganje u poljoprivredu i energetiku i korišćenje privrednih resursa, najavila je Kalanović.

Kalanović je rekla da je stabilnost nešto što pogoduje investicijama i da investitori čekaju da vide politiku nove vlade koja će se formirati i početi da radi od septembra.

Ona je najavila da će pitanje smanjenja birokratije biti prvo sa kojim će se vlada susresti i na kome će raditi, a da će drugo biti izmene i dopune zakona o javnim nabavkama ili možda novi zakon o javnim nabavkama.

Kalanović je dodala da se 600 miliona evra budžetskog novca potroši više nego što je neophodno u procesu javnih nabavki.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana