SAD spremaju optužnice protiv banaka

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Američko ministarstvo pravosuđa priprema krivične prijave protiv velikih banaka i privatnih lica zbog nameštanja međubankarskih kamatnih stopa.

'Skandal Libor' najizraženiji je u Londonu, gde se javnost žali da je regulacija banaka u Britaniji posustala, dok se drugde u svetu razmatraju posledice po potrošače i moguća umešanost američkih regulatora.

Izveštaj o mogućim kaznenim prijavama dolazi dok privatni istražitelji u Sjedinjenim Američkim Državama pripremaju tužbe, a pokrenuta je i istraga regulatorne komisije.

Prema dokumentima koje je u subotu objavila američka Uprava federalnih rezervi (Fed), otkriveno je da je Fed saznao 2008. da banke govore neistine o međubankarskim kamatnim stopama.

Mejlovi, transkripti telefonskih poziva i interni izvještaji koje je objavio njujorški ured Feda, pokazuju da je regulatoru izričito rečeno da banke daju pogrešne podatke o svom doprinosu međubankarskoj kamatnoj stopi Libor.

Libor se koristi kao referentna stopa za određivanje niza kamatnih stopa širom sveta, od onih koje plaćaju Amerikanci koji poseduju kreditne kartice, do onih na hipoteke u Evropi. Libor se svakodnevno određuje u Londonu.

Očekuje se da će kasnije ovog meseca bankarska komisija američkog Senata ispitivati ministra finansija Timotija Gajtnera i šefa Feda Bena Bernankija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana