Šoškić: Gazde Agrobanke krivci za njen krah

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da su neosnovane kritike da je centralna banka napravila propuste u superviziji poslovanja Agrobanke i ukazao da je oduzimanje dozvole za rad toj banci neuspeh njenih vlasnika, odnosno akcionara.

- NBS je otkrila probleme u poslovanju Agrobanke za koje nisu krivi oni koji su uh otkrili već oni koji su ih stvorili - rekao je on.

Prema rečima Šoškića, oduzimanje dozvole Agrobanci je neuspeh vlasnika odnosno akcionara, a ne supervizora, odnosno, NBS.

On je naveo da na osnovu izveštaja banke i revizora NBS nije morala da otkrije probleme jer su oni govorili da je Agrobanka u 2010. imala više od milijardi dinara dobiti i kapitalnu adekvatnost od 19 odsto, što je iznad propisanih 12 odsto.

Međutim, NBS je na bazi analize u posrednoj kontroli otkrila da se cifre ne slažu i odlučila da sprovede vanrednu kontrolu kojom je ustanovljeno da je kapitalna adekvatnost zapravo 0,75 odsto i da nema govora o dobicima, objasnio je Šoškić.

U narednom periodu banci je, najpre, upućeno rešenje o privremenoj meri, zatim je krajem 2011. uvedena prinudna uprava, a 25. maja ove godine oduzeta dozvola za rad. Kako je ocenio, nema zemlje u kojoj bi supervizor mogao da uradi više i efikasnije od onoga što je uradila NBS.

Šoškić je istakao da je činjenica da su vlasnici banke dozvolili da njihova banka ima takve parametre poslovanja koji su mogli da ugroze finansijsku stabilnost u Srbiji. On je naveo da su vlasnici banke sami predložili organe uprave, i niko ih nije sprečevao da je promene, ili da dokapitalizuju banku ako su videli probleme.

Šoškić je podsetio da je centralna banka Agrobanci uvela privremene mere u oktobru 2011, a dozvolu za rad joj oduzela krajem maja 2012. zbog toga što je bila "kritično potkapitalizovana usled značajnih kreditnih gubitaka".

Gubitak Agrobanke, u kojoj je država imala udeo od oko 20 odsto, na kraju 2011. godine bio je 11,8 milijardi dinara iznad iznosa kapitala.

- Banke su preduzeća i odgovornost za njihovo poslovanje imaju vlasnici, a posao NBS je da nadgleda njihovo poslovanje i štiti javni interes, odnosno da onemogući da poslovanje banke ugrozi sigurnost depozita stanovništva, privrede i finansijsku stabilnoslt u zemlji - kazao je Šoškić.

Guverner je precizirao da NBS nema zadatak da štiti akcionarski kapital od gubitaka i od loših odluka uprave koju su vlasnici sami izabrali.

Dodao je da posao centralne banke nije, kao što se to čuje u javnosti, da štiti akcionarski kapital od gubitaka u poslovanju banke i akcionare od loših odluka izvršnog i upavnog odbora banke koje su sami vlasnici izabrali.

NBS je, prema rečima Šoškića, izveštaj o kontroli boniteta i zakonitosti poslovanja Agrobanke dostavula Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi kriminalisričke policije i očekuje da budu preduzete odgovarajaćue mere prema upravi te banke.

NBS je od 2001 do 2012. godine oduzela dozvolu za rad od 28 banaka. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana