Srbija 'plaća' zbog stečaja Agrobanke

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Cela Srbija će snositi posledice stečaja Agrobanke. Ovaj slučaj predstavlja kuriozitet finansijskog i bankarskog sistema Srbije.

Nova Vlada međutim, imaće priliku da vrati poverenje stranih investitora u pravnu državu, navodi se u saopštenju ljubljanske kompanije za savetovanje Dialog Co.

Sve zbog toga, jer predstavlja slučaj u kom su država i Narodna banka Srbije stvorile sve uslove za stečaj banke koja je pozitivno poslovala i de facto kaznile strane akcionare zbog svoga vlastitog nerada i nepoštovanja zakona

Time im je na revolucionaran način eksproprirala imovinu vrednu preko 70 miliona evra.

Početkom ove godine, zamenik direktora delegacije Evropske unije u Srbiji, Adriano Martins, istakao je kako u Srbiji postoji velik broj zabrinjavajućih ekonomskih signala, jer upravo u to vreme Vlada RS i NBS počele su sa nizom nelegalnih i nelogičnih postupaka u slučaju Agrobanke.

Ono što je očigledno je, da će postupci NBS u slučaju Agrobanke izazvati dugoročnu štetu po finansijski sistem Srbije i zbog toga su svi uverenja da će nova vlada ne samo preduzeti konkretne poteze da nadoknadi oduzetu imovinu stranim akcionarima, već i da spreči sve slične buduće slučajeve .

Očigledno je da se dosadašnje rukovodstvo NBS sa izazovima u finansijskom sistemu, a posebno bankarskom, loše suočava i to u vreme kada investicije u zemlji dolaze isključivo od izvora iz inostranstva i kada strani investitori vrlo pažljivo biraju ambijent za svoja ulaganja.

Naime, povredom Sporazuma o stranim ulaganja od strane NBS i Vlade RS, ai na osnovu kojih su se strani investitori odlučili za ulazak na finansijsko tržište Srbije i prema kojim je obezbeđen pravni okvir za poslovanje, u finansijskim krugovima Evrope i sveta imidž Srbije je znatno narušen i stvoreno je nepoverenje investitora.

Strani akcionari, koji preduzimaju sva pravna sredstva kako bi zaštitili svoja ulaganja i intenzivno sarađuju sa brojnim međunarodnim i evropskim institucijama na slučaju Agrobanke, saglasni su sa ocenama tih institucija da treba insistirati na što bržem reševanju slučaja i da očekuju da novi sastav Vlade Srbije radi na hitnom uspostavljanju funkcionalne pravne države.

Zbog celog postupka i aktivnosti od strane državnih institucija, koje su imale za cilj stečaj Agrobanke, od novih članova vlade očekuje se da objektivno razmotre ceo slučaj i da uskoro donesu odluke koje će biti u skladu kako sa aktuelnim zakonima Srbije, tako iu skladu sa njenim putem prema integraciji u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju Dialog Compani-a.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana