Kako se zaštititi od falsifikovanog novca?

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Bankari koji rade sa gotovinom moraće od septembra da pohađaju posebne obuke u Narodnoj banci Srbije kako bi se efikasnije borili protiv falsifikovanja novca.

Dinar često gubi vrednost na kursnim listama, ali je i dalje popularan među falsifikatorima, a o tome svedoče i podaci o zaplenjenim lažnim novčanicama u ovoj godini. Za prvih šest meseci u Srbiji je, prema podacima NBS, otkriveno tačno 3.192 komada falsifikovanih dinarskih novčanica. Za falsifikatore je najpopularnija hiljadarka.

Poznato je da svaka novčanica ima svoje zaštitne elemente, koji se namenski izrađuju na novčanici kako bi se zaštitila od imitacije, a građanima olakšalo da primete razliku između originala i falsifikata.

- Falsifikatorima je najveći problem to što nisu u mogućnosti da pri izradi falsifikata pribave originalni papir - objašnjavaju u NBS.

- Originalni papir proizvodi se u specijalizovanim fabrikama, a pri njegovoj proizvodnji i čuvanju primenjuju se ozbiljne bezbednosne mere. Neki od zaštitnih elemenata novčanica su: hologram, zaštitna nit, vodeni znak, optički varijabilna boja, duboka štampa, mikrotekst - navode

Kako da se običan čovek zaštiti od falsifikata? U NBS navode da je za građane najbolje da kod sebe imaju isti apoen dobijen od banke za koji znaju da je originalan i da pojedine zaštitne elemente, a posebno kvalitet papira, provere upoređujući izgled zaštitnog elementa na originalnoj novčanici sa zaštitnim elementom na novčanici koju proveravaju.

- Nije dovoljno da se proveri samo jedan zaštitni element, jer postoji mogućnost da falsifikator upotrebi, recimo zaštitnu nit sa originalne novčanice i stavi je na falsifikovanu - objašnjavaju u NBS.

- Takođe se može desiti da falsifikator napravi falsifikat od dva dela od kojih je jedan, obavezno manji deo, u stvari originalan, pa se spoji sa drugim, većim delom novčanice koja je falsifikovana, i tako se napravi falsifikat koji je u stvari u jednom svom delu original. Za falsifikatora je ovo isplativo pošto će originalnu oštećenu novčanicu zameniti jer poseduje više od 51 odsto novčanice, što je uslov za zamenu oštećene novčanice.

KRIVIČNO DELO

U slučaju da građanin dođe u posed novčanice za koju posumnja da je falsifikovana obavezan je da je preda policiji ili banci - upozoravaju u NBS. - U slučaju da građanin upotrebi novčanicu za koju sumnja da je možda lažna, može odgovarati za krivično delo falsifikovanje novca za koje je zaprećena novčana ili zatvorska kazna. Kažnjivo je i neprijavljivanje saznanja o postojanju falsifikovanog novca kao i neprijavljivanje puštanja u opticaj falsifikovanog novca. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana