Zvanični kurs Evra za dan 01.10.20. :: 117.5746 rsd

Grčko ostrvo želi da se pripoji Austriji

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Grčko ostrvo u Egejskom moru Ikaria želi da se otcepi od Grčke i možda pripoji Austriji, prenosi bečki besplatni dnevnik Hojte.

Na današnji dan ističe stogodišnji sporazum kojim je Ikaria dobila nezavisnost od turske imperije i pripojila se Grčkoj.

Nakon isteka važenja sporazuma, kako prenosi i italijanski dnevnik Libero, Ikaria razmišlja o otcepljenju od Atine i priključenju Austriji.

Na ovom ostrvu, koje broji oko 9.000 stanovnika, razmišlja se o sprovođenju referenduma na kojem građani treba da odluče da li žele i dalje da nad njima vlada Atina, ili da Ikaria postane nezavisno.

- Vlada nas je već pre mnogo godina zaboravila. Ako nam se ne mogu obećati novi putevi, nikakva nova bolnica, onda možemo odlučiti o otcepljenju od Atine - govore stanovnici Ikaria, kako prenose austrijski mediji.

- Za nas je teško da budemo nezavisni. Međutim, mogli bi zatražiti priključenje jednoj drugoj državi. Naravno ne Turskoj, već radije Austriji - istakli su stanovnici na svečanosti povodom 100-te godišnjice sporazuma.

Ikaria se otcepila od turske imperije nakon pobune, a turska okupacija ostrva je okončana 1917, zahvaljujući lokalnom heroju Georgiosu Spanosu. Pet meseci je Ikaria bila nezavisna država, nakon čega se ostrvo pripojilo Grčkoj.

Za vreme grčke vojne diktature od 1967. do 1974. Ikaria je korišćeno kao kazneno ostrvo za komunističke disidente.

Pretnje otcepljenjem Ikarie opterećuju Atinu, jer je more oko ostrva veoma bitno za ribolov, a i ribari ovog dela snabdevaju atinsku pijacu. Otcepljenje ostrva moglo bi imati teške posledice po privredu Grčke, upozorava Libero.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtel, krajem prošle godine, izazvao je negodovanje Atine kada je Grčkoj predložio prodaju pojedinih svojih ostrva Turskoj, kako bi dobili pare za izlazak iz krize. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana