Telekom Srbija prvi na redu za prodaju

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Ekonomisti procenjuju da će nova vlada pokušati da proda nešto od preostale vredne državne imovine, da bi popunila sve veći deficit u budžetu. U tom slučaju prva meta bio bi Telekom, dok bi se prodaja Elektroprivrede Srbije vladi mogla vratiti kao socijalni bumerang, pa zato treba isključiti tu mogućnost.

Ako je suditi po koalicionom sporazumu SNS-SPS-URS, koji je nedavno usvojen, Srbija će zadržati većinsko vlasništvo u javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su EPS, Železnice, PTT i Aerodrom.

- Trajno opredeljenje države je zadržavanje vlasništva u Komercijalnoj banci. Ukoliko se ukaže prilika i potreba, razmotrićemo i mogućnost akvizicije pojedinih banaka sa inostranim kapitalom - piše u ovom dokumentu.

Odlazeći ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da država još ne bi trebalo da prodaje onaj deo imovine koji je profitabilan, a da bi nekim firmama koje takođe posluju u plusu, poput Dunav osiguranja, trebalo tražiti strateškog partnera kako bi se kroz dokapitalizaciju ta preduzeća učinila još profitabilnijim.

Sagovornici Blica, međutim, procenjuju da će i nova vlada, istom logikom kojom se rukovodila i stara, što pre pokušati da proda najatraktivnija, zdrava preduzeća, najpre Telekom, mada ne treba isključiti ni Komercijalnu banku.

- Sa EPS-om je situacija drugačija i njegova prodaja bi bila mnogo komplikovanija, jer niske cene struje održavaju socijalni mir u zemlji. Novi kupac bi sigurno podigao cene da bi došao do profita, a to bi se kao bumerang obilo o glavu vladi - ocenjuju oni.

Boško Mijatović, ekonomista, kaže da nije siguran da bi Vlada u ovom trenutku mogla da proda Telekom po razumnoj ceni, pa će ta privatizacija biti odložena jer je izvršnoj vlasti sigurno cilj da se bar u početku predstavi u dobrom svetlu.

On se ne nada ni da će se tokom novog mandata udomiti JAT, Galeniku ili smederevska Železara, jer su ova preduzeća suviše potonula da bi ih iko kupio, a profesionalni menadžment nikako nije rešenje za podizanje na noge ovih firmi.

- Ne verujem da će se bilo ko usuditi da zatvori Železaru ukoliko se ne nađe kupac, što bi bilo najbolje rešenje, nego će se ona prebaciti u fazu restrukturiranja, a plate će se isplaćivati iz budžeta - prognozira Mijatović.

Daniel Cvjetićanin, profesor, takođe tvrdi da će jedna od prvih stvari za prodaju biti Telekom, jer je to najlakši način da se zakrpi rupa u budžetu, mada ne i jedini.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je prošlo vreme prodaje većinskih paketa u velikim državnim sistemima.

- Ne vidim razlog zašto bismo to radili, pogotovo kod EPS-a, jer bi najbolje bilo da se prodaju manjinski paketi, tako što će se kroz javno-privatna partnerstva dokapitalizovati te kompanije - kaže Nikolić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana