Stanova ima, samo nema ko da ih plati

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Dugogodišnja kriza zahvatila je sve segmente na području nekretnina. Osim na prodaju stanova i kuća, kriza se odrazila i na njihovo iznajmljivanje. Stanovi se ne nude na svakom koraku, a potražnja je veoma skromna.

Da bi kako-tako ušićarili koji dinar, vlasnici nekretnina su se dosetili da iznajme stambeni prostor i na dan. U Novom Sadu je ovih dana bila veoma bogata ponuda stanova i soba zbog upravo završenog muzičkog festivala Egzit.

Međutim, malo je onih koji su uspeli da "ćapnu" koji dinar od izdavanja jer je veći deo nameštenih soba ostao prazan. Koliko god da su ranci teški a pod šatorom nesigurno zbog promenljivog vremena i kiše, ipak većina gostiju se smestila ili u kampu, ili kod prijatelja, rodbine...

Po informacijama iz agencija koje se bave izdavanjem stanova na kraće vreme, cene se kreću po danu od 40 evra, koliko se traži za jednosoban stan u Beogradu, pa naviše, u zavisnosti od veličine stana, koji može biti i do tri puta skuplji od pomenute cene ukoliko može da primi do osam osoba.

U Novom Sadu cene se kreću između 50 i 60 evra dnevno, ili 10 do 20 evra, ukoliko su gosti spremni da apartman dele s drugim gostima.

Agenti za promet nekretnina kažu da su, inače, mesečne kirije niže oko 20 i više odsto u odnosu na period od pre dve godine jer je tražnja veoma mala pa se i po nekoliko meseci čeka da se stan izda. Oni, pak, koji ih izdaju često se žale da su im podstanari neredovne platiše i prisiljeni su na to da ih otpuste u strahu da se ne nagomilaju režije koje neće imato ko da plati, tako da se broj praznih stanova povećava.

Zbog slabe potražnje za podstanarskim smeštajem, građani koji su svojevremeno ciljano kupovali nekretninu za izdavanje danas razmišljaju o tome da je unovče i ulože u neki drugi biznis da ne bi držali mrtav kapital, međutim, u vreme ovako velike krize pitanje je u šta uložiti novac. A dok se ne odluče, podstanari mogu da biraju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana