Vilders: Holanđani plaćaju za 'trule zemlje'

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Holandiji su potrebni prevremeni izbori, a populista Gert Vilders se oštro protivi da Holandija ostane u u zoni evra, i u Evropskoj uniji. Takvi njegovi stavovi dobijaju veliku podršku građana.

Gert Vilders je i inače poznat po tome što jasno izriče svoje stavove, ali se do sada nije protivio članstvu Holandije u Evropskoj uniji. Uoči izbora on je konačno promenio ploču.

- Evro nije nikakav novac, on nas samo košta našeg novca. Evropska unija je nesreća za Holandiju - čuje se u izbornom spotu njegove stranke.

Štaviše, on je tužio holandsku vladu protiv zbog ratifikacije Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), ali je nadležni sud u Hagu odbacio tužbu.

Vilders je odlučio da svojim političkim merama „spase“ Holandiju i imetak njenih građana:

- Mi moramo da plaćamo milijarde za Grčku, sada i Španiji treba našu pomoć, kao i Portugalu i Kipru. Uskoro će možda doći i Italija, trule banke, trule zemlje i vi sve to morate da platite - kaže Vilders građanima, odnosno biračima.

Reči Vildersa i dalje nailaze na odobravanje mnogih Holanđana tako da je njegova Stranka za slobodu na trećem mestu od deset stranaka koje su ušle u parlament.

Doduše, tamošnji populisti do sada su u Holandiji bili u dobroj poziciji, podržavali su i kritikovali vladu, ali nisu preuzeli odgovornost upravljanja zemljom.

Socijalisti još i danas oštro kritikuju kapitalizam i traže demokratizaciju društva, posebno privrede.

Na čelu socijalista je učitelj Emil Remer i nije nemoguće da se na izborima dogodi čudo i da kraljica Remeru poveri formiranje vlade.

Prošlogodišnji masakr u Norveškoj pokrenuo je još jednom raspravu o tome koliko su opasne radikalne ideje koje zagovaraju pojedine političke struje u Evropi, jer one imaju značajnu podršku birača u mnogim državama EU.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana