Sudbina evra - raspad ili devalvacija

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Ekonomisti američke investicione banke Meril Linč smatraju da evrozona ima dva puta - da se raspadne ili da dopusti veliku devalvaciju jedinstvene valute minimalno za 20 odsto.

Italija, treća ekonomija zone evra, postavljena je u istu ravan sa Kazahstanom i Bugarskom. Do negativnog rejtinga ostale su joj samo dve stepenice nadole.

Američka agencija Mudis smanjila je pokazatelje kreditne sposobnosti za šest evropskih država odjednom.

Kurs evra je pao do dvogodišnjeg minimuma – sve to izaziva veliku nevericu u opstanak ovakve evrozone, a mnogi finansijski analitičari smatraju da ona neći ni opstati.

Ako je verovati saopštenjima iz SAD, Italija treba da se priprema za dalji pad pouzdanosti svojih državnih hartija od vrednosti. Iz Mudisa ukazuju na pad tempa rasta italijanske ekonomije, povećanje nezaposlenosti, pad prometa trgovine na malo. Pominju se i spoljni rizici poput problema bankarskog sektora Španije ili mogućeg izlaska Grčke iz zone evra.

Neki američki eksperti ocenjuju da Meril Linč zapravo pomaže Italijane savetujući im da “dezertiraju” iz zone jedinstvene evropske valute te da vrate “staru dobru – liru”.

Iz Mudisa smatraju da bi obim izvoza Italije odmah “skočio”, a zemlja bi počela da vraća dugove. Ostalim članovima evro-kluba Amerikanci nude devalvaciju sa istim ciljem.

Naravno, finansijski eksperti priznaju da će takav korak investitori oceniti kao “delimično bankrotstvo”. U negativne efekte “dezerterstva” iz zone evra spada i povećanje cena energenata.

Vest Mudisa o smanjenju suverenog rejtinga Italije stigla je nekoliko sati pre nego što je Rim ponudio svoje državne obligacije. Tako je nestala svaka šansa vlade u Rimu da dobije malo jeftinije zajmove.

Neki finansijski ekperti, ali i italijanski mediji, optužuju Mudis za “nepoštenu igru” i napominju da je ta agencija “dobro znala šta radi”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana