Bez stranih banaka Srbija bi se 'ugušila'

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, Tanjug

Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić kaže da komentari o bankama Ivice Dačića nisu primereni vremenu u kom živimo, ni poslu kojim on namerava da se bavi. Dugalić je rekao da je Dačić prevideo da to nisu "strane" već naše banke sa stranim kapitalom.

- Ne znam da li je pod tim imao u vidu i ruske banke koje rade kod nas ili su one, možda, nešto ideološki lakše od onih koje su došle iz EU donoseći najčistiji mogući kapital u posrnulu srpsku privredu i njene finansije - pita se Dugalić.

On navodi da su te banke za nekoliko godina donele 5,5 milijardi evra i da bi se Srbija bez tih para "ugušila u nemoći". Dugalić je ukazao i da su banke specijalizovane prodavnice specifične robe koja se zove novac.

- On ima svoju cenu i po određenim pravilima mora se vratiti i platiti. Ideološke ocene tog posla ne smanjuju kamate - rekao je Dugalić.

Dugalić podseća i da je Srbija početkom 2002. godine bila na kolenima kada je ugasila četiri najveće društvene banke

- Bio je to tektonski poremećaj, ali te banke su imale osam milijardi maraka gubitak i još sedam milijardi negativan kapital. Srbija nije imala para da ih sama oporavi, pa su na njihovo mesto počele da dolaze strane banke s prvorazrednim i čistim kapitalom iz EU - rekao je on.

Dugalić navodi da u Srbiji oročreni ulozi iznose oko osam milijardi evra, koji nose kamatu od minimum pet odsto, napominjući da takve cene nema nigde u Evropi gde su kamate za čuvanje jedan do dva odsto. On kaže da se zato ne može reći da je za stambene kredite na 20 godina sedam odsto kamate mnogo i da je to pljačka, jer jedno s drugim ne ide.

Prvi čovek UBS objašnjava i da Srbija ne može imati manje kamate jer nije Austrija u kojoj je inflacija ispod dva odsto, već 5,5 do osam, a pored toga smo rizični i kao zemlja.

- A što smo rizični? Pa zato što malo radimo, puno trošimo, svuda se zadužujemo, imamo velike deficite, inflaciju, četvrtina stanovnika je nezaposlena, pravna, ekonomska, socijalna pa i lična sigurnost su na neoprostivo niskom nivou. I sve to ima svoju cenu u kamati - kaže Dugalić.

Dugalić napominje da banke ovog časa finasiraju čak 85.000 stanova u izgradnji ili koji su tek useljeni, a i izvori tog kapitala na 20 i više godina - koštaju.

- Budućeg premijera kao da ne interesuje zbog čega je u Srbiji prosečna plata svega 350 evra, a i nju prima tek nešto više od milion ljuidi. Više je penzionera i radnika u javnoj upravi od zaposlenih u privredi - rekao je Dugalić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana