Amerikanci kupuju srpske obveznice

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ, Tanjug

Bežeći od dužničke krize u evrozoni, sve veći broj velikih globalnih fondova se okreće tržištima obveznica u manjim zemljama poput Srbije, piše list "Volstrit džornal" (WSJ).

U tekstu navode primer fonda "Global Makro Absolut Fand", u vlasništvu američke korporacije "Iton Vens", koji na srpskom tržištu obveznica ima udeo od čak 12 odsto, a obveznice vlade Srbije čine treću po veličini investiciju tog fonda u ovoj godini nakon onih SAD i Kine.

Veliki svetski fondovi na tržištima obveznica manjih zemalja lako nadmašuju obim investicija lokalnih banaka i ulagača. S obzirom da kraj krize u evrozoni nije na vidiku, fondovi okreću leđa obveznicama prezaduženih Španije i Italije, pa čak i Francuske, u korist manjih država sa nižim nivoom zaduženosti i boljim izgledima za ekonomski rast.

Korporacija "Iton Vens", sa sedištem u Bostonu, dosad je uložila više od 450 miliona dolara u srpske obveznice sa vrednošću izraženom u dinarima, što predstavlja šest odsto ukupne vrednosti fonda "Global Makro".

- U Srbiji su veoma visoke kamatne stope, a zemlja prolazi kroz reforme kako bi postala standardnija evropska država - izjavio je portfolio menadžer pomenutog fonda Majkl Sirami.

Srbija, koja se do danas ekonomski značajno oporavila od kraja rata u bivšoj Jugoslaviji pre više od deset godina, može da se pohvali stopom javnog duga od 51 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je značajno ispod proseka država zapadne Evrope, piše WSJ, dodajući da, nakon prilagođavanja inflaciji, srpske obveznice donose dobit veću od deset odsto.

Radi poređenja, indeks "Barkliz global trežuri juniversal", kompozitni indeks tržišta obveznica iz čitavog sveta, koji obuhvata Francusku i Španiju ali ne i Srbiju, nosi prinose od 2,66 odsto.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana