Vojsci treba mlrd. evra za nove avione

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srpski budžet za vojsku spada među najmanje u regionu, a država će, narednih nekoliko godina, morati da da izdvoji dosta novca za završetak reforme vojske.

Dugoročni plan razvoja Vojske Srbije, podrazumeva da bi vojska sledeću deceniju trebalo da dočeka kao čvrsto organizovana, moderno opremljena i sa novim avionima i raketnim sistemima PVO.

Kako je za većinu ovih koraka potrebno vreme, ali i veliki novac, pitanje je šta će se realizivati od navedenog. Jer, za ispunjenje ovog spiska želja, pored dobre volje i međunarodnih uslova, potreban je i podebeo državni novčanik u kome trenutno para nema.

Budžet od oko 50 miliona evra, koliko izdvajamo za vojsku, Srbiju svrstava među najsiromašnije u regionu. To je manje od dva posto BDP-a, a čak i 2,4 odsto, koliko je određeno kao prava mera, ne zadovoljava sve potrebe.

Srpska vojna kasa, primera radi, dvostruko je manja od hrvatske, iako komšije imaju skoro duplo manji broj vojnika.

Najveći izazov za državu, biće nabavka novih višenameneskih aviona. Postojeći lovci „mig-21“, kojih je na spisku svega desetak, bliže se svom kraju korišćenja.

Po isteku njihovog veka upotrebe, briga o nebu Srbije pašće na nejaka leđa svega četiri „miga-29“. Kupovina novih krila, o čemu se već dugo govori, uz prateće sadržaje (školovanje, delovi, oprema), kako stručnjaci predviđaju, koštaće najmanje, milijardu evra.

- Srpski vojni avioni su zastareli, ali mnogo više od toga, istrošeni su. Problem je i nabavka delova, remontovanje, nedostatak obučenog ljudstva... Izlaz iz postojeće situacije je u modernizaciji postojećih aviona supergaleb G4, ali i kupovina transportnih helikoptera - kaže vojni komentator Aleksandar Radić.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana