'Izvući ćemo Grčku iz ponora za 18 meseci'

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Grčki premijer Andonis Samaras obećao je da će izvući zemlju iz recesije za 18 meseci, uprkos prognozama da će ekonomija te države ove godine opasti sedam odsto.

Samaras je, takođe, naglasio da će "što pre bude moguće" sa međunarodnim kreditorima pokušati da sklopi sporazum koji će za dve godine, odnosno do 2016. godine produžiti rok za smanjenje troškova i reforme, što je ključni uslov da Grčka dobije neophodne zajmove iz inostranstva.

Zahtev za produženje rokova ne pozdravljaju evropske vlade, a grčki kreditori su više nego ogorčeni zbog odlaganja i neispunjavanja obećanja u Atini.

Grčki premijer je istakao da bi ekonomija zemlje u ovoj godini mogla da opadne više od sedam odsto, čime bi ukupni pad u poslednjih pet godina bio 20 odsto.

On je, međutim, utvrdio da vlada može da vrati Grčku na stazu rasta "početkom 2014. godine".

Samaras je, takođe, rekao da su "neodgovorni" strani političari koji javno govore da će grčki program mera štednje propasti, navodeći da su oni upravo ti koji "čine šta mogu da (Grčka) propadne".

Podsetimo, zamenik nemačke kancelarke Filip Resler u nedelju je upitao da li Grčka može da ispuni uslove za dobijanje dalje međunarodne pomoći, dodajući da je ideja o njenom napuštanju zone evra "prestala da bude strašna".  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana