'Ako pustite NLB u Hrvatsku, vratićemo dug'

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Jutarnji.hr

Ulog u igri oko Ljubljanske banke vrtoglavo se povećao. Slovenački mediji pišu, a ambasador te zemlje u Zagrebu Vojko Volk potvrđuje, da dug hrvatskih kompanija prema toj slovenačkoj banci sa kamatama iznosi 1,037 milijardi evra, mnogo više od dosadašnjih procena o dugu od 400 miliona!

Iako kaže da ne zna koliki su deo tog iznosa kamate, Volk tvrdi da je to prava brojka. Sve bi se rešilo, uključujući dug štedišama, kad bi se Novoj Ljubljanskoj banci dopustio ulazak na hrvatsko tržište, tvrdi Volk.

- Banka bi počela da radi. Šta mislite koliko slovenačkih kompanija radi u Hrvatskoj? Samo Triglav, najveća kompanija na Balkanu, bi sigurno prenela svoje poslovanje na Ljubljansku banku. Pa Merkator, Metro, Petrol... Samo od toga bi banka živela, čak i bez štediša, ali uveren sam da bi se i oni vratili - kaže Volk.

Šta bi bilo kad bi bilo ne zna se, ali ono što se sada zna je da Ljubljana poručuje da bez rešenja tog pitanja neće biti ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu.

Slovenija tvrdi da su se našli u situaciji da ih Hrvatska tuži iako se sama obavezala da reši pregovorima pitanje Ljubljanske banke.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana