Milićević: Banke namerno slabe dinar

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Kurir

Dinar je danas zabeležio rekordno nisku vrednost prema evru, srednji kurs iznosi 118,55 dinara. U isto vreme inflacija je dostigla 5,5 odsto i za pola godine približila se gornjoj granici dozvoljenog odstupanja od 5,75. To znači da su građanima prihodi smanjeni, a troškovi povećani zbog poskupljenja.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da banke namerno podižu kurs krajem meseca da bi što više naplatile preko rata kredita. On navodi da politika ciljane inflacije, s kojom se hvali NBS, donosi neviđene zarade bankarima, na štetu privrede i građana.

- Banke pod plaštom nesigurnih plasmana privredi izbegavaju da je kreditiraju. U saradnji s NBS zarađuju enormne iznose novca prodajom hartija od vrednosti, a zatim, prodajući evre privredi i stanovništvu po višem kursu takođe zarađuju. Kao završni čin te dinare ubacuju u kupovinu državnih obveznica s prinosom 13 do 15 odsto - objašnjava Milićević.

Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza investa, ističe da je dobro što je poznata nova vlada, ali da su za smirivanje kursa potrebni konkretni potezi, koji će ohrabriti ulagače.

Na pitanje da li guverner može da uradi nešto, Gujančić odgovara da se on pridržavao zacrtanih ciljeva, dok ostaje otvoreno pitanje da li treba voditi takvu monetarnu politiku.

- Možda je popuštao velikim izvoznicima, jer njima odgovara da dinar što manje gubi na vrednosti - dodaje on.

Šoškić: Dinar je bio prejak

Veštačko jačanje dinara početkom 2000-ih i „evroizacija“ neke su od ključnih ekonomskih grešaka, ocenio je guverner Šoškić. On je naveo da je 2001. i 2002. inflacija bila 96,44 odsto, a dinar je izgubio na vrednosti prema evru 3,7 odsto.

- Laički rečeno, dinar je veštački bio prejak - naveo je on i objasnio da su proizvodi napravljeni u Srbiji postaliskupi i na domaćem i na stranim tržištima, čime je direktno smanjena konkurentnost naše privrede, i to je podsticalo usluge i uvoz, a manje proizvodnju i izvoz.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana