Srbija u grčkom scenariju niskog intenziteta

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Novac za plate iz budžeta i penzije država će pribaviti zaduživanjem, rekao je novi ministar finansija Mlađan Dinkić. Stručnjaci kažu da je zaduživanje nužno, ali da vodi i ka padu standarda.

Kako procenjuju stručnjaci, Srbija je u “grčkom scenariju niskog intenziteta”. To znači da mora da se dalje zadužuje kako bi obezbedila isplatu plata i penzija iz budžeta, ali dalji rast javnog duga vodi ka opasnosti od inflacije, slabljenja dinara, a sve to utiče na pad životnog standarda.

Pored toga, postoji i opasnost da će država zbog prezaduženosti morati da se zadužuje pod sve nepovoljnijim uslovima, što će povećati izdatke za plaćanje kamata i sve će teže otplaćivati dugove. Ako zaduživanja ne bude, plate i penzije moraju biti zamrznute, rast PDV-a je neminovan, što opet vodi ka slabljenju standarda. Fiskalni savet tvrdi da je to put ozdravljenja.

Kako saznajemo, stanje finansija u budžetu se snima i za koji dan biće jasno koliki je minus. Sigurno je da će se nastaviti sa zaduživanjim, ali sporijim tempom, ali i da će rezovi morati da se prave i na strani rashoda. Ono što je najizglednije i što je po zakonu jeste korekcija plata u javnom sektoru i penzija u oktobru.

Povišica će biti obračunata na osnovu rasta cena na malo u prethodnih šest meseci uvećana za rast BDP-a. Međutim, prevelikog razloga za zadovoljstvo nema. Što rast cena bude veći, to će i povišica plata i penzija biti nominalno veća, ali će taj rast pojesti inflacija.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da nova vlast neće moći da izbegne zaduživanje, ali misli da stanje finansija nije toliko loše da bi bila ugrožena isplata penzija i plata. Madžar napominje da bi trebalo odmah pristupiti radikalnim merama kao što je predložio Fiskalni savet.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže da će zbog zaduživanja države građani koji ne primaju plate iz budžeta nastaviti da budu građani drugog reda.

- Ko god nije na budžetu već u privatnom sektoru uglavnom se tako tretira. Ne idemo u zdravijem
pravcu, jer država ne stvara vrednost, već i dalje troši - kaže Stevanović.

Ekonomista Saša Đogović kaže da je situacija neodrživa, pa su hitno potrebni restrukturiranje i smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, ukidanje selektivnih subvencija, progresivno oporezivanje imovine... 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana