Jedemo za 222 dinara dnevno

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Od kada je odlučio da štedi, prosečan građanin Francuske za obrok potroši šest evra. U Srbiji bi, barem prema statistici, za ovaj novac mogao da ruča skoro deset dana.

Svaki član domaćinstva u našoj zemlji, ako je suditi prema anketi statističara o potrošnji, koja se sada u Srbiji radi prema evropskoj metodologiji, za hranu na raspolaganju dnevno ima 222 dinara. Po obroku se, znači, u proseku potroši 75 dinara, ili trenutno 63 evrocenta.

Zvanični podaci otkrivaju da domaćinstvo u Srbiji ukupno mesečno prihoduje (plata, penzija i ostali "dodaci") u proseku oko 52.000 dinara, a na hranu i bezalkoholna pića potroši oko 20.000 dinara, ili oko 43 odsto.

Ispada tako da na ishranu jednog člana porodice u Srbiji mesečno trošimo ukupno oko 6.700 dinara. Dalja matematika je jasna kada se ova brojka podeli na 30 dana i na tri obroka dnevno.

Za nešto više od 200 dinara moguće je kupiti pola hleba (22 dinara), pola kilograma krompira (20 dinara), toliko jabuka (60) i 400 grama najjeftinijeg mesa sa kostima (123 dinara).

- Podatak da nam na hranu ode 44 odsto prosečnog kućnog budžeta govori sve. Više puta sam ponovila da standarda u Srbiji nema. Standard imaju Nemci, koji uz kvalitetnu hranu mogu od svojih primanja da plate odmor, kupe knjigu, posete pozorište, bioskop i priušte sebi trenutke opuštanja - kaže ekonomista Vladana Hamović.

- U Srbiji se kupuje sve manji broj proizvoda, samo ono što je neophodno za preživljavanje. S druge strane, kupujemo manje kvalitetnu hranu, jer za bolji kvalitet većina u Srbiji nema para. Sve to se odražava na zdravlje ljudi - navodi ona.

Prosečna potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo u Srbiji, prema poslednjem merenju, vredela je oko 56.000 dinara. Šaroliki sadržaj ove korpe, međutim, sigurno nije dovoljan za normalan život, pa se nameće pitanje da li je prosečna potrošačka korpa zaista i realan pokazatelj o tome koliko nam novca u proseku treba za osnovne životne troškove.

Na primer, član prosečnog tročlanog domaćinstva po ovoj korpi mesečno troši svega 230 grama junećeg mesa, ili 8,8 kilograma hleba, 160 grama limuna, po 100 grama kajmaka i kačkavalja... Ili, samo 5,5 litara mleka, što, kada se "prevede" na dnevne količine, nije ni puna šolja ovog napitka.

Po parametrima potrošnje iz prosečne potrošačke korpe, izgleda da Srbija ima najmanju potrošnju mesa, mleka, voća i povrća po glavi stanovnika u celoj Evropi. U Ministarstvu trgovine kažu da ovako definisana potrošačka korpa odražava strukturu potrošnje domaćinstava dobijenu iz ankete o potrošnji domaćinstava i da je ona objektivan pokazatelj potrošnje prosečnog domaćinstva. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana