Nemcima bolje bez evra, Bler traži spas

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital, Tanjug, B92

Većina Nemaca smatra da bi njihovoj zemlji bilo bolje bez evra. Tek oko tridesetak odsto ispitanih odgovorilo je da bi zemlji bilo gore bez evra, pokazuje anketa.

Anketa lista Bild am zontag pokazala je da 51 odsto Nemaca veruje da bi najvećoj evropskoj ekonomiji bilo bolje izvan zone od 17 zemalja koje koriste evro.

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel gubi podršku Nemaca u politici za spas evra i svega još 33 odsto njih je mišljenja da ona tu postupa potpuno ispravno. Kada je reč o zabrinutosti za sopstvenu ušteđevinu, među poslovično vrednim, ali i štedljivim Nemcima, ipak, vlada uznemirenost. 

Anketa pokazuje da 44 odsto njiih, zbog krize evra, strahuje za svoju ušteđevinu, a da, ipak, veći broj njih, 48 odsto, nema takvih briga.

Ogromna većina Nemaca, oko 70 odsto, mišljenja je da bi bogati ljudi trebalo da budu više opterećeni u finansiranju posledica dužničke i evro-krize, dok manje od jedne četvrtine, njih 23 odsto, smatra da to ne bi bilo ispravno.

Istraživanja su takođe pokazala da 71 odsto Nemaca želi da Grčka napusti evrozonu ako ne može da ispuni svoja obećanja o štednji.

Prezadužena Grčka izložena je snažnom pritisku da sprovede strukturne reforme u zamenu za dalje dobijanje finansijske pomoći, koja održava zemlju solventnom od 2010. godine.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ponovio je stav Berlina da reforme moraju biti sprovedene do poslednjeg slova i da više nema prostora za ustupke Atini.

Bler pozvao Nemačku da spase evro

Istovremeno, bivši britanski premijer Toni Bler pozvao je Nemačku na spašavanje zajedničke evropske valute - evro.

- Sve alternative nisu lepe, ali najbolja od tih alternativa za Evropu, a posebno Nemačku, jeste u spašavanju evra - naglasio je Bler i naveo da je aktuelna kriza od „egzistencionalnog značaja po Evropu“.

Ono što je Evropi sada potrebno je politički dogovor o donošenju potrebnih odluka kako bi se učvrstio evro, zatražio je Bler dodajući da Nemačka mora da pristane na jedan oblik prihvatanja zajedničkog duga, kao što je to predloženo i istovremeno stavi u izgled poreske podstreke, koji će biti primenjeni.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana