Hoće li Aleksinac dočekati škriljce?

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Ležište uljnih škriljaca koje se nalazi na teritoriji Aleksinca procenjuje se na dve milijarde tona. Velikom projektu najviše se nadaju meštani sela koji se nalaze blizu budućeg kopa, oni u otvaranju ležišta vide svoj interes.

Tender za konsultanta za izbor strateškog partnera države za eksploataciju škriljaca kod Aleksinca, raspisan početkom godine, bio je privremeno zaustavljen, do formiranja Vlade.

- Ja ostareh ovde, a i dalje se priča da će taj škriljac da proradi. Kada bi bila eksploatacija cena ove zemlje bi sigurno otišla gore, sigurno 300 do 400 evra - kaže Dragan Bogosavljević iz Subotinca.

Bašta Dragana Bogosavljevića nalazi se iznad slojeva uljnih škriljaca, pored reke. Obrađuje je svake godine, čekajući otvaranje rudnika i radno mesto za ukućane ili kupca za imanje.

Ar zemljišta pored ležišta sada je dvadesetak evra. U obližnjem selu, u kome živi 950 ljudi, pre nekoliko meseci pojavili su se prvi oglasi za prodaju domaćinstava. Kuća i četiri hektara zemlje mogu da se kupe za 15.000 evra.

- Ima ponude, a i potražnja ide u tom pravcu jer je protkana pričom o velikoj vrednosti tog zemljišta - kaže Miroljub Pešić, vlasnik Agencije za nekretnine u Aleksincu.

Mladih ima u selu, ali je većina bez posla. Stopa nezaposlenosti u opštini dostigla je 40 odsto, što je gotovo dvostruko više od republičkog proseka.

- Kamo sreće da država ima da uloži, da se naša omladina koja je otišla vrati. Ja imam troje dece - rekao je Ljubiša Veljković iz Subotinca.

Od Aleksinca do Subotinca na dužini od 10 kilometara, uljni škriljac je po obodu brda na površini zemlje. Ovde bi njegova ekslopatacija bila najjeftinija. Tom poslu morala bi da prethodi eksproprijacija zemljišta.

Najveće nalazište uljnih škriljaca u Evropi, od dve milijarde tona, moglo bi ponovo da oživi okolinu Subotinca. Pre pola veka, dok je radio rudnik mrkog uglja, u selu je živelo 2.000 ljudi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana