Dinkić: Za penzije i plate ima još samo za avgust

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je dobio potvrdu od direktorke državnog trezora da samo još u avgustu ima novca za isplatu plata i penzija.

- Prva stvar koju sam pitao direktorku trezora bila je: "Imamo li novca za plate i penzije i do kada"? Odgovor je bio: "Uspeli smo da obezbedimo za avgust" - rekao je Dinkić i dodao da treba da se preduzmu još neki koraci da bi se obezbedio novac za septembarske plate i penzije.

- Sada radimo na tome da obezbedimo penzije za septembar, toliko je teška situacija - rekao je Dinkić. On je izrazio uverenje da će u kratkom roku uspeti da napravi plan fiskalne konsolidacije i sredi stanje u budžetskoj kasi.

Ministar je naveo da je njegov plan restrukturiranje našeg duga do kraja godine, tako što bi se vratio dug sa visokim kamatnim stopama, a da ako već moramo da se zadužimo to bude pod povoljnijim uslovima.

- Drugim rečima da se prebacimo na zaduživanje od bilateralnih institucija umesto na domaćem tržištu kapitala, gde je kamatna stopa visoka i kreće se od 14 do 15 procenata - dodao je Dinkić.

On je podsetio da se država do sada zaduživala emisijom trezorskih zapisa, ali da je do sada prodavano 20 odsto emisije, ali se situacija popravila u odnosu na pre mesec dana, te je sada stepen uspešnosti prodaje zapisa viši od 60 procenata.

- Mi imamo ponudu za finansiranje od strane investicionih fondova, ali ja hoću da smanjimo kamatu i obezbedim povoljnije uslove - rekao je on i dodao da razgovara sa potencijalnim kreditorima, ali sve sa idejom da se stane sa
zaduživanjem i da se obezbedi da ne bude rasta javnog duga u narednoj godini.

Dinkić je kazao i da je razgovarao sa bankama da obezbede povoljne kredite za privrednike, tako što bi se za veliku privredu odobravali krediti po kamati od četiri odsto, a za malu privredu od jedan odsto godišnje.

- Banke bi bile te koje bi zalegle ovog puta i avansirale sredstva - kazao je Dinkić.

Stari program sa MMF-om "mrtav"

Mlađan Dinkić kaže da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zvanično pozvani da dođu u Srbiju i dodao da će morati da se razgovora o potpuno novom aranžmanu jer je postojeći program "mrtav".

- Prema prvim razgovorima sa predstavnicima MMF-a oni su mi odmah rekli da smatraju da je postojeći program 'mrtav' i da treba praviti novi. Dakle, ne treba očekivati, jer nije realno, da program koji je formalno sklopljen prošle godine, a nije zaživeo, bude nastavljen - precizirao je Dinkić.

Biće ukidanja, ne i otpuštanja

Ministar ekonomije i finansija Mlađan Dinkić najavio je ukidanje agencija u svim ministrastvima, ali ne i otpuštanje radnika dok traje kriza.

- Spisak je podugačak, ne možemo sada da licitiramo, ukidanje će uslediti kao rezultat procene svrsishodnosti daljeg postojanja agencija i parafiskalnih nameta i taksi koje su one naplaćivale - rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, ukidanja će biti u svim segmentima počev od ministarstva finansija i privrede, na čijem je čelu, do ekologije i poljoprivrede.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana