U bankama evro već premašio 121 dinar

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Na rastu evra, menjači i bankari pokušavaju da što više zarade. U bankama je evro već premašio 121 dinar, a pojedini menjači uveli su novu praksu i zavisno od kretanja kursa, tokom dana menjaju njegovu vrednost.

Tako ga tokom prepodneva prodaju po jednoj ceni, a posle 14 časova, kada Narodna banka Srbije objavi indikativan kurs za sledeći dan, po drugoj, većoj ceni, ukoliko ima nagoveštaja da će rasti.

Tako je u sredu, kada je srednji kurs iznosio 117,52 dinara, tokom prepodneva evro mogao da se kod menjača kupi za 118 dinara, a oko 17 časova, kada je na sajtu NBS objavljen indikativna kurs za četvrtak od 118,20 dinara, cena bila već 118,50 dinara.

Menjači na ovaj način ne krše zakon, jer im on dozvoljava da tokom dana imaju mogućnost oscilacija. Ali je pitanje dobrih poslovnih običaja, jer se kada evro pada prodajni kurs ne menja tokom celog dana.

- Tržište je nestabilno i neki menjači koriste mogućnost da koriguju svoje otkupne i prodajne cene, ukoliko imaju informaciju da će doći do drastičnog skoka - kaže jedan od menjača.

- To je opet znatno niža vrednost nego što je nude banke. Tako se kod banaka evro u četvrtak prodavao i za 121,25 dinara, a otkupljivao po 115,33 dinara. Kod nas se za ovu valutu moglo dobiti 117,80 dinara, a kupiti ga po 119 dinara.

Prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, skandalozno je što je bankama omogućeno da zaračunavaju tako visoke vrednosti deviznog kursa. Ovaj ekonomista smatra da je mnogo građana oštećeno, jer ima banaka koje naplatu rata za kredite vezane za evro preračunavaju po svom prodajnom kursu.

Dakle, ti klijenti nemaju izbora, a s druge strane ima i onih koji su neobavešteni i koji menjaju novac u bankama. Na tu kartu "bez izbora" ili neobaveštenosti bankari odlično zarađuju.

MALA TRGOVINA

ZA menjače je letnja sezona "mrtva", jer građani uglavnom kupuju i prodaju male količine deviza. Devize uzimaju, obično, za letovanje i to u proseku od 300 do 500 evra, dok je prodaja upola manja. Glavna sezona za menjače kreće od polovine avgusta, kada se deca pripremaju za školu, kupuje ogrev... 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana