Kinezi nam za 2,6 mlrd. evra grade Koridor 11

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Kineska kompanija "Mostovi i putevi" uputila je ponudu preduzeću Koridori Srbije za finansiranje i izgradnju preostalih deonica na Koridoru 11 od Beograda do Boljara.

Ukupna vrednost deonice duge 270 kilometara je više od dve milijarde i šest stotina milona evra, a Kinezi bi ovaj posao finansirali iz kreditnog paketa od 10 milijardi evra namenjenog istočnoevropskim zemljama.

U Koridorima kažu da je ponuda veoma ozbiljna i da bi ako se dogovore, već za godinu dana gradnja mogla da počne. Na osnovu naših idejnih projekata za Koridor 11, uradili su detaljnu animaciju te trase. 

Početnu tačku locirali su u Surčinu, a celokupnu dužinu autoputa podelili su na sedam deonica, od Beograda do Obrenovca, od Uba do Lajkovca, od Ljiga do Preljine, od Preljine do Čačka, od Čačka do Požege i od Požege do Boljara. Ukupno bi se gradilo 270 kilometara.

- Pogodnost kineske ponude predviđa da 40 odsto posla u finansijskom smislu rade domaće firme, što i nije loše s obzirom da nema posla u građevinkoj industriji - rekao je Mihajlo Mišić, direktor JP Koridori Srbije.

Kinezi su spremni da nam daju kredit ili da put grade kao koncesionari. U slučaju koncesije azerbejdžanski kredit od 300 miliona evra za jednu deonicu biće unet kao kapital države Srbije.

U Koridorima kažu da je kineski kredit jedan od najpovoljnijih na tržištu.

- Što se tiče kamate, u ponudi nema precizirane stope, ali koliko sam ja pratio taj kredit koji na velika zvona kineska vlada objavila tu kamata može da bude i do dva odsto što je najpovoljnija kamata koju smo ikada imali - rekao je Mišić.

Prema saznanjima RTS-a, ovaj kineski predlog uskoro bi trebalo da razmatra i Vlada Srbije. Osim predloga za gradnju koridora 11, Kinezi imaju spreman idejni projekat za gradnju drumsko železničkog mosta Vinča-Pančevo.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana