'Država nam brutalno oduzela Agrobanku'

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Kršenje međunarodnih i evropskih normi poslovanja u slučaju Agrobanke dovešće do negativnog domino efekta na planirana strana ulaganja na srpsko tržište.

Na ovo su upozorili zastupnici ulagača u Agrobanku a.d. iz Evropske unije sa sedištem u Ljubljani.

- Posledice ovakvog čina snosiće kako akcionari tako i država Srbija, jer ovakvo kršenje međunarodnih i evropskih normi poslovanja dovodi do negativnog domino efekta na sva planirana strana ulaganja na srpsko tržište - navedeno je u saopštenju.

Zastupnici su istakli da su prilikom stečaja Agrobanke i formiranja Nove Agrobanke, akcionari Agrobanke iz EU ostali bez svoje uložene privatne imovine, koju je država uložila kao kapital u novu banku, čiji je sada 100 odstotni vlasnik.

Oni su naveli da je, pored toga, "sporan i naziv Nove Agrobanke u smislu zaštite intelektualne svojine. Vlasnik Agrobanke, pa tako i njenog naziva, nije bila isključivo Republika Srbija, već svi oni koji su posedovali njene akcije. Dakle, pravo preuzimanja njenog naziva država nije imala".

Na Novu Agrobanku preneti su depoziti i štednja stanovništva u iznosu od oko 300 miliona evra. Upravo su akcionari, posebno investitori iz EU, tokom 2006. i 2007. realizovali tri velike dokapitalizacije, sa ukupnim efektom oko 130 miliona evra, i na taj način petostrukim povećanjem kapitala, Agrobanku učinili solventnom, a pojedini stručnjaci tvrde da su je dokapitalizacijama spasili i od sigurnog stečaja.

- Akcionarima Agrobanke iz EU je na najbrutalniji način oduzeta imovina i preneta na Novu Agrobanku, a osim toga nisu dobili ni odgovor od nadležnih institucija, konkretno NBS, zašto se nije poštovao niti pravni okvir za investiranje na tržište Srbije - ističe se u saopštenju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana