Hrvatske izvoznike u Srbiju 'ubija' pad dinara

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-portal

Pad dinara koji traje već duže vreme prouzrokovao je da se predstavnicima hrvatskih kompanija koje izvoze u Srbiju "diže kosa na glavi", pišu tamošnji mediji.

Naime, vrednost dinara je od početka ove godine skliznula za više od 15 posto.

- Ukoliko Srbija ne krene u reforme i ne ispuni obaveze prema MMF-u, postoje neke procene da bi kurs dinara mogao do kraja godine da oslabi još 10 do 15 posto - kaže Zvonimir Mršić, predsednik Uprave Podravke.
On dodaje da je "pitanje kako tamo ulagati kad vam kursne razlike pojedu skoro čitavu zaradu sa tog tržišta".

- Teško se nosimo i teško se štitimo od kursa u Srbiji. Delom smo uspeli da saniramo štetu tokom ove godine, ali samo 50 posto, ostalo gubimo - priznaje Marica Vidaković iz Kraša.

- Cene ne možemo da dižemo jer smo ionako nekonkurentni na njihovom tržištu. Kad bi to uradili, prepolovili bismo prodaju - zaključuje ona.

U Atlantik grupi kažu da problem delom rešavaju podizanjem cena.

- Naše poslovanje u Srbiji nije ugroženo ovakvim kretanjem dinara s obzirom na to da je njihova ekonomija naviknuta na podizanje cena usled devalvacije kursa - kaže član Uprave Atlantika Neven Vranković.

Unatoč tome što su u toj kompaniji zadovoljni s polugodišnjim rezultatima, činjenica je i da im je neto dobit od 15,8 milijuna kuna 55,6 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani, a kako se navodi u poslovnom izvještaju, "ponajviše zbog 59,5 milijuna kuna neto gubitaka od tečajnih razlika na relaciji euro-dinar".

Prema podacima o izvozu za prvih šest meseci, u tu je zemlju iz Hrvatske izvezeno roba u vrednosti 1,42 milijarde kuna, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od skoro 10 posto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana