Sav srpski šećer u Kostićevim rukama

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Miodrag Kostić sve je bliži kupovini grčkog Helenik šugara, a u tom slučaju njegova MK-grupa, u čijem su sastavu šećerane Sunoko, imala bi u otkupu šećerne repe i proizvodnji šećera u Srbiji tržišni udeo od oko 80 odsto.

Upravni sud Srbije je, naime, osporio odluku Komisije za zaštitu konkurencije da zabrani spajanje šećerana Sunoka s Helenikom, koji u našoj zemlji ima dve šećerane – u Crvenki i Žablju. Ako na tome ostane, Kostiću su vrata grčke industrije šećera otvorena.

Iz utakmice za Crvenku i žabljsku Šajkašku, uz izgovor „kriza u Grčkoj”, izašlo je više od polovine igrača, među kojima i donedavno najjači pretedent – nemački Nordcuker.

A po onome što se nezvanično moglo čuti u šećernoj branši, Kostić je naumio da se po svaku cenu dokopa Helenika, a nije bila isključena ni opcija da će kupovinu da obavi preko jedne grčke kompanije.

Ako bi MK-komerc kupio Helenik, tržište šećera bi bilo dobrano koncentrisano, ali to ne bi bila specifičnost Srbije.

Naime, u Evropi postoji tek nekolicina proizvođača, Srbiji, ukoliko želi da ostane na "šećernoj mapi", neophodno je da poveća konkurentnost, odnosno da snizi cene koštanja, što je prilično teško s obzirom na male preradne kapacitete po fabrici koje imamo.

Jer, samo jedna fabrika – ona u Senti – proizvodi 100.000 tona šećera godišnje, što je zapravo donja granica proizvodnje po fabrici u EU.

Ekonomski analitičar iz Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović ne vidi u toj koncentraciji ništa loše, pod uslovom da se takav položaj ne zloupotrebljava.

– Nije uopšte problem ni da imate 80 odsto tržišta ako ga ne zloupotrebljavate. Pa Majkrosoft ima 90 odsto na svetskom nivou u opertativnim sistemima pa nije problem. Bitno je da se dominantan položaj ne zloupotrebljava, a i to se može rešiti tako što ćete dopustiti šećeranama koje nisu u njegovom vlasništvu da kupuju repu u Srbiji - kaže on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana