Ministarstvo i Srbijagas u klinču oko cene gasa

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Već na samom startu mandata nove Vlade Srbije, u javnost su ovih dana dospeli dijametralno suprotni stavovi Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Srbijagasa o tome da li gas treba da poskupi.

Naime, ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je pre nekoliko godina cena gasa otišla „mnogo gore i da se do kraja godine ne planira poskupljenje“.

Sa druge strane, Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, istakao je da Vlada Srbije mora brzo da se izjasni o strategiji cena energenata, navodeći da je trenutna cena gasa u Srbiji „niža za 30 odsto od realne“.

I stručna javnost je podeljena kada je reč o tom slučaju. Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić se u potpunosti slaže sa izjavom Bajatovića da je cena gasa ispod realne.

- Zbog prodajne cene gasa koja je niža od nabavne i činjenice da postoje veliki dužnici koji ne plaćaju „plavi energent“, Srbijagas je dužan oko 600 miliona evra. Kada se to uzme u obzir potpuno je logično zašto Bajatović kaže da je cena gasa niža od tržišne. Tu je on u pravu. Ipak, treba istaći i to da je procenat od 30 odsto koliki je naveo Bajatović ipak veliki. Međutim sa punim pravom bi se recimo moglo tražiti povećanje cene gasa za 15 odsto i to bi onda zaista bila realna, odnosno tržišna cena - kaže on.

On dodaje da ukidanje posrednika u uvozu gasa i oslobađanje Srbijagasa od obaveze da bude vlasnik pojedinih preduzeća ne bi relaksiralo cene gasa.

- Sve u svemu, smatram da će i pored aktuelne izjave ministarke Mihajlović Vlada ipak do kraja godine dozvoliti da cene gasa porastu. S obzirom da je poslednje poskupljenje bilo u novembru prošle godine, očekujem da će gas poskupeti baš tog meseca ove godine - naglašava Vuletić.

Ekonomista Milan R. Kovačević pak smatra da je cena gasa u Srbiji već dovoljno visoka, a da je poslovanje Srbijagasa neracionalno te da nikako ne bi trebalo omogućiti poskupljenje „plavog energenta“ do kraja godine.

- Mi plaćamo gas po skupljim cenama nego zapadna Evropa. Prvenstveno treba voditi računa o platežnim mogućnostima građana Srbije. Njima je gas već preskup i činjenica je da se mnogi potrošači otkazuju sa mreže i umesto gasa koriste električnu energiju to jasno pokazuje - navodi on.

Takođe, kaže Kovačević, "dok god se ne racionalizuje poslovanje Srbijagasa, dok se ne smanje gubici koje to preduzeće beleži i dok mu se ne omogući da se bavi isključivo osnovnom delatnošću nikako ne treba razmišljati o bilo kakvoj korekciji cena gasa". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana