Od čitave bivše SFRJ, stranci najmanje dolaze kod nas

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

U Srbiji se godišnje stranim državljanima u proseku izda oko 2.500 dozvola za rad što je nekoliko puta manje nego u većini susednih zemalja, objavila je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

- Crna Gora izdaje bar tri puta više, Slovenija šest do sedam puta više, Hrvatska tri do pet puta više, a čak i Bosna i Hercegovina izdaje više dozvola za za rad strancima od nas - rekao je predstavnik NSZ Boško Latković.

Kako je istakao Latković, načelnik Odeljenja NSZ za primenu međudržavnih sporazuma i naknada, "broj izdatih dozvola znači da Srbija nije obećana destinacija za strance, kako po visini plata, ali i po uslovima rada".

Dodao je da ipak i pored visoke stope nezaposlenosti u Srbiji od oko 25 odsto, broj stranaca koji dobije dozvolu za rad ne ugrožava domaće nezaposleno stanovništvo.

Najviše radnih dozvola za prvih šest meseci ove godine - 130, izdato državljanima Ruske Federacije, a 2011. izdato im je 255 dozvola.

Latković je kazao da se Rusi najviše zapošljavaju u energetici - kompanijama NIS ili Gaspromnjeft, kao članovi upravnih odbora, direktori, savetnici, a u manjem broju i kao lektori ili prevodioci za ruski jezik.

Na drugom mestu po broju dozvola su državljani Makedonije kojima je za prvih šest meseci 2012. godine 110 dozvola, 2011. im je izdato 265 dozvola. Oni najčešće rade kao rudari, a u manjem broju kao predstavnici i trgovački putnici, uglavnom farmaceutskih kompanija koje imaju predstavništva u Srbiji.

Državljani Kine dobili su prošle godine 300 radnih dozvola, a u prvoj polovini 2012. dobili su 70, u šta nisu uračunati oni koji su otvorili firme i radnje.

- Državljani Kine se uglavnom angažuju u maloprodajnim objektima u vlasništvu svojih sunarodika ili u restoranima, kao kuvari ili pomoćno kuhinjsko osoblje - rekao je Latković.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana