Agrobanka - bankarska zvezda padalica

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, Novosti

Kako je propala Agrobanka? Kako se moglo dogoditi da banka čija je tržišna vrednost pre samo pet godina bila čak 360 miliona evra na istom tom tržištu pred urušavanje, prema ceni akcija, vredi svega sedam miliona evra i da je pride napravila gubitak od čak 300 miliona evra?

Ko je kriv za to? Poslovodstvo ili akcionari, koji nisu kontrolisali rad uprave, jer su bili uljuljkani pozitivnim izveštajima o poslovanju. Da li je najveći krivac upravo država Srbija, jer ima najveći udeo od 20 odsto kapitala, a svi ostali manje od pet odsto? Previše pitanja, a premalo odgovora koji se sa sigurnošću mogu ponuditi.

Upravo uhapšenog Dušan Antonić Klub privrednih novinara proglasio je za najboljeg menadžera u 2006. godini u oblasti bankarstva. Kao njegov greh, ali i njegovih menadžera, navedeno je da su davali kredite klijentima za koje je bilo realno pretpostaviti da neće moći da ih vrate i to bez valjanih sredstava obezbeđenja za samu banku.

Ti nenaplativi krediti su, na kraju, i došli glave banci za čitavih 300 miliona evra. Da li je Antonić kredite davao prijateljima iz koristoljublja ili je to morao da čini iz političkih razloga – neizvesno je. Pokazaće istraga.

Inače, prema izveštaju o radu ove banke, a u koji su Novosti imale uvid, ova poljoprivredna banka se ponajmanje bavila kreditiranjem agrara. Samo 15 odsto zajmova plasirano je u oblast zbog koje je poslovna banka i osnovana. 

Jedan od najvećih dužnika je Radoslav Lale Sekulić, sa oko 60 miliona evra uzetih kredita za više preduzeća. Prema grubim procenama, međutim, njegov dug dostiže i 100 miliona evra. 

S druge strane, kada bi se rasprodala njegova imovina, banka bi mogla da naplati samo oko 12,5 miliona evra. Ali, većina firmi vezanih za Sekulića koje su se zadužile su i propale, a mnoge se vode na najbliže članove porodice.

Tako su preduzeća ovog ivanjičkog preduzetnika "Prodakt tejd fajnans", "Habit farm", "Vestern stajl", "Lajton" i "Svis farmacija" su stečaju, a Agrobanci duguju oko 50 miliona evra.

Agrobanka je dodelila kredite i "Nikolasu" od nekoliko miliona, koji se ne vraćaju. Veliki deo imovine vlasnika ove modne kuće - među kojima je nekoliko stanova i poslovnog prostora vodi se na suprugu. Sama kompanija nema novca da otplaćuje uzete zajmove.

Na spisku velikih dužnika koji su praktično gurnuli Agrobanku u propast su i "Velefarm" u stečaju, Azotara "Azohem", ali i tri zemljoradničke zadruge iz Arilja.

Zadruge su uzele oko 50 miliona evra za postavljanje hladnjača za maline. Garancija za zajmove bio je ugovor sa austrijskom kompanijom "CVS Best fud", a koja je trebalo da otkupi 50.000 tona malina ovogodišnjeg roda po 1,60 evra po kilogramu, a od toga bi proizvođači dobili 1,20 evra po kilogramu.

Samo tri meseca kasnije, ovaj biznis sa malinama je propao. Malinari su bili spremni da daju samo deseti deo dogovorenog. Osim što od izvoza nije bilo ništa, zemljoradničke zadruge nisu u stanju da vrate velike kredite, a Agrobanka nema nikakvu garanciju, odnosno hipoteku na bilo šta, kako bi mogla da se namiri.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana